Огретен от тиквички с домати и сос Бешамел
Необходими продукти:
- 1 килограм тиквички
- 1-2 домата
- 100 грама кашкавал
- 500 милилитра прясно мляко
- 1 супена лъжица брашно
- 60 грама краве масло + за малко за намазване на формата
- настъргано индийско орехче, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на кръгчета, дебели около 1/2 сантиметър, подредете ги в подмазана с масло тава и изпечете за около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна (докато станат златисти).
След това половината от тях сложете в тава (примерни размери 28 х 18 сантиметра), като ги подреждате, застъпвайки ги леко. Върху тях разпределете нарязаните домати.
Сосът
Разтопете маслото в тиган, изсипете в него брашното и бъркайте, за да не се получат бучки. На тънка струя налейте млякото, добавете подправките и варете на слаб огън до сгъстяване, като междувременно бъркате (консистенцията на соса трябва да наподобява течна сметана).
Залейте с него зеленчуците в тавата, но не използвайте цялото количество наведнъж, защото може да е много. Сосът трябва само покрие слоевете от тиквички и домати. Поръсете с 1/2 от настъргания кашкавал.
Подредете втори ред от останалите тиквички, подсолете, поръсете с черен пипер и завършете огретена с втората половина от кашкавала.
Изпечете ястието за четвърт час в загрята на 180 градуса фурна (до образуването на златиста коричка) и го сервирайте веднага.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: cookrecept.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
- Гриловани мариновани тиквички
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Запеканка от тиквички с лук и кашкавал
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Кексчета с тесто от тиквички, парченца бекон, магданоз и майонеза
- Картофен огретен със сметана и кашкавал
- Рецепти за тиквички с пармезан на фурна
- Запеканка от тиквички с кайма и домати
- Пълнени тиквички с просо, маслини и билки
Коментари към Огретен от тиквички с домати и сос Бешамел