Огретен от тиквички с ориз

Необходими продукти:
- 1 килограм тиквички
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 3 супени лъжици зехтин
- 2 1/2 чаени чаши сок от тиквички + прясно мляко
- 2/3 чаена чаша настърган пармезан
- 1/2 чаена чаша бял ориз
- 2 супени лъжици брашно
- 2 чаени лъжички сол
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
- Измийте добре тиквичките и ги настържете.
- Поръсете с 2 чаени лъжички сол, разбъркайте с ръце и ги прехвърлете в гевгир.
- Поставете гевгира в купа и оставете тиквичките да се отцедят за минимум 20 минути.
- Изстискайте ги в длани и допълнете сока с прясно мляко, за да получите общо 2 1/2 чаена чаша течност.
- Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голям тиган на средно силен огън.
- Задушете чесъна и лука за 7-8 минути, докато придобият златист цвят.
- Добавете тиквичките и гответе около 5 минути, като разбърквате често.
- Отстранете тигана от котлона, прибавете останалите съставки и 2 супени лъжици от настъргания пармезан. Разбъркайте.
- Поръсете с останалия пармезан и 1 супена лъжица зехтин. Покрийте с алуминиево фолио.
- Печете огретена в предварително загрята до 220 градуса фурна за около 15 минути.
- Отстранете фолиото и печете още 10-15 минути до златисто кафяв цвят.
- Оставете огретена да се охлади за 5 минути, преди да го поднесете.
Забележка!
Ако тиганът не е подходящ за употреба във фурната, прехвърлете сместа в подмазана тавичка.
Приятен апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Запеканка от спанак със сирена, чесън и гъби
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Запеканка с прясно мляко, яйца и коприва
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
- Ориз с морски дарове в сметанов сос
- Запеканка от тиквички с лук и кашкавал
- Тиквички на фурна с домати и картофи
Коментари към Огретен от тиквички с ориз