Храни, които се борят с хроничното възпаление
Едни от най-мощните инструменти за борба с възпалението не се намират в аптеката, а в хранителния магазин. Вероятно сте учудени от този факт, но редица изследвания доказват, че някои храни и напитки съдържат компоненти, които притежават противовъзпалителни свойства. Избирайки правилните храни, вие значително ще намалите риска от заболявания и обратно - посягайки към вредните храни, ще ускорите процеса на възпаление.
Имунната ни система атакува чуждите тела в нашия организъм, като микроби, растителен полен, различни химикали и т.н. Именно този процес се нарича възпаление, а едни от най-сериозните болести са предизвикани от неговото хронично състояние - рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, артрит, депресия, Алцхаймер...
Опитайте се да избегнете или да ограничите приема на следните храни, доколкото е възможно:
- рафинирани въглехидрати, като бял хляб и сладкиши;
- пържени картофи и други пържени храни;
- газирани и други подсладени напитки;
- червено и преработено месо;
- маргарин и други преработени мазнини.
Храните, които предизвикват възпаление по принцип са вредни за нашето здраве. Газираните напитки и рафинирани въглехидрати, червеното месо или преработеното такова, всички те допринасят за увеличаване на теглото, което само по себе си носи риск от възпаление. Разбира се, това далеч не е единствената причина. Как да си помогнем? Като включим в диетата си храни, които притежават противовъзпалителни свойства.
Храни, които се борят с възпалението:
- домати;
- зехтин;
- зелени листни зеленчуци - спанак, зеле, маруля и т.н.;
- ядки, като бадеми и орехи;
- мазни риби - сьомга, скумрия, риба тон, сардини;
- плодове - ягоди, боровинки, череши и портокали.
Противовъзпалителни храни
Тяхната консумация намалява риска от възпаление, а заедно с него и риска от хронични заболявания. Особено плодовете и зеленчуците, като боровинки, ябълки и зелени листни зеленчуци, които са с високо съдържание на естествени антиоксиданти и полифеноли /защитни съединения, открити в растенията/.
Изследванията сочат, че ядките значително намаляват риска от възпаление, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Кафето съдържа полифеноли и други противовъзпалителни съединения, поради което също притежава противовъзпалителен ефект.
Противовъзпалително хранене
За да се намалят нивата на възпаление, е необходимо да се храним здравословно. Ако сте от хората, които търсят точен план за противовъзпалително хранене, наблегнете на средиземноморската диета, която е богата на плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, риба и здравословни мазнини.
Приемът на натурални храни и такива, които не са подложени на щателна преработка ще имат забележителен ефект върху вашето физическо и емоционално здраве. Или казано с други думи, здравословната диета не само ще намали риска от възпаление, а ще ви направи по-жизнени и енергични, подобрявайки в пъти качеството ви на живот.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТОВА НЕ Е ДИЕТА - ДАВИНИЯ ТЕЙЛЪР - ХЕРМЕС
НовЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ - ОТ А ДО Я - Д-Р ДЖОН БРИФА - ХЕРМЕС
МЕТАБОЛИТНИЯТ ПЛАН - ЛИН ДЖЕНЕТ РЕСИТАС - ХЕРМЕС
ЗДРАВОСЛОВНО ОТСЛАБВАНЕ: ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ - Д-Р АТАНАС МИХАЙЛОВ - ИЗТОК - ЗАПАД
КОМПАС НА ХРАНЕНЕТО - БАС КАСТ - ХЕРМЕС
АПТАМИЛ AR 2 400 г NUTRICIA
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Домашни средства срещу подути и възпалени сливици
- Билки и домашни средства за лечение на фарингит
- Какво лекува английската сол
- Домашно лечение при възпаление на яйчниците
- Лечение при ларингит
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Натурални средства за лечение на конюнктивит
Коментари към Храни, които се борят с хроничното възпаление