Хранене при описторхоза
Описторхозата е заболяване, което има паразитен характер, отнася се към групата на трематодозите, предизвиква се от плоски червеи.
При консумацията на риба от семейство Шаранови е възможно попадането на заразата в черния дроб, жлъчката и задстомашната жлеза.
Полезни продукти при описторхоза
По време на лечението на заболяването е необходимо да се спазва Лечебна диета №5. Тя помага за нормализирането на чернодробната функция и жлъчните канали, подобрява отделянето на жлъчен сок. Освен това, хранителният режим се прилага при хепатит, цироза на черния дроб и холецистит.
Калоричността на храната, приета в рамките на едно денонощие, да бъде между 2200 и 2500 ккал. Пациентът трябва да получава 350 грама въглехидрати и по 90 грама мазнини и белтъчини.
Да се консумират:
- напитки: домашни компоти, кисели, сокове (некисели, а доматеният да не е подсолен), отвара от шипки, несилен чай, несилно кафе с прясно мляко;
- всички млечни и кисело-млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.
- вегетариански и млечни супи;
- нетлъсти риба и меса;
- каши;
- сладки плодове и ягодоплодни;
- бисквити и други хлебни изделия от тесто без мая, непресен хляб (ръжен, пшеничен);
- 1 яйце на ден - може сварено или под формата на омлет;
- малки количества захар, мед и плодови сладка;
- растително олио и краве масло - до 50 грама дневно;
- зеленчуци (включително листни) и сушени плодове.
Всички ястия трябва да се приготвят на пара, да се сваряват или задушават. Да се поднасят със стайна температура, а приемът на храна да е 5-6 пъти за деня.
Опасни и вредни продукти при описторхоза
От менюто е необходимо да се изключат всички храни, които стимулират отделянето на стомашен сок и секретирането на задстомашната жлеза.
Да не се консумират пържени и пушени изделия. Продукти със съдържание на холестерол и пурини да се ограничат максимално.
Към изброените групи се отнасят:
- прясно изпечен хляб и хлебни изделия;
- гъби;
- сланина, хайвер;
- тлъсти меса и риба, както и супи от тях;
- люти подправки и листни зеленчуци като: хрян, черен пипер, горчица, ряпа, зелен лук, киселец, спанак, репички;
- кулинарни и транс мазнини;
- консерви, колбаси, маринати, оцет, сосове, заливки и дресинги;
- прекалено горещи или студени храни и напитки;
- алкохолни и сладки газирани напитки, какао, силно кафе;
- кисели плодове и ягодоплодни, както и приготвени от тях сокове и смути;
- недомашно приготвени сладки изделия, сладкарски кремове, сладолед и други студени десерти и коктейли;
Хранителната диета на заболелите от описторхоза трябва да бъде с продължителност не по-малко от 50 дни.
edaplus.info
Снимка: oglistah.ru
Коментари към Хранене при описторхоза