Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при ламблиоза

Хранене при ламблиоза

Хранене при ламблиоза - изображение

Ламблиозата е паразитно чревно заболяване, което може да засегне хората във всяка една възрастова група (от него страдат също животните и птиците). Ламблиозата поразява лигавиците на червата и води до храносмилателни проблеми. За да се пребори с микроорганизмите, които причиняват това, заболелият трябва да организира правилно менюто си, защото храненето е в основата на лечението.

Заразяването може да стане чрез:

  • водата (при посещение на басейни, плуване в открити водоеми и чрез прием на заразена питейна течност);
  • храната (при консумация на продукти, които не са преминали качествена термична обработка, както и чрез недобре измити плодове и зеленчуци);
  • контактно-битов път (при ухапване от насекоми, неспазване на добра лична хигиена).


Полезни храни при ламблиоза

Всички продукти трябва да бъдат термично обработени (сварени, задушени, печени или приготвени на пара), храненето да е 5-6 пъти дневно, а порциите малки. По време на лечението се препоръчва консумацията на продукти, които се усвояват лесно. Такива са:

  • киселомлечни изделия с ниска масленост - извара, сирене, кисело мляко, заквасена сметана;
  • кисели плодове - цитруси, киви, ябълки;
  • храни с високо съдържание на белтъчини с животински произход - яйца, нетлъсто месо, твърди сирена;
  • сушени плодове;
  • зърнени каши, сварени във вода - от ечемик, царевица, елда, пшеница, овесени ядки;
  • нетлъста риба, пилешко месо;
  • касис, боровинки;
  • зелен чай с лимон;
  • прясно изцедени сокове от моркови и цвекло;
  • сок от бреза;
  • кисело зеле;
  • печени ябълки.

 Хранене при лямблиоза

Вредни храни при ламблиоза

За да бъде успешна терапията, е необходимо заболелият да се откаже от консумацията на:

  • печива от маслено тесто и бял хляб;
  • сладкарски изделия, бонбони;
  • тлъсти видове риба и месо;
  • бобови култури (преработват се дълго време и предизвикват метеоризъм);
  • полуфабрикати;
  • прясно мляко (тъй като съдържа много лактоза);
  • газирани напитки;
  • пикантни подправки, чесън, лук (дразнят стомашната лигавица);
  • ядки (може да се заменят с тиквени семена);
  • сурови зеленчуци;
  • колбаси и пушени изделия;
  • алкохол;
  • фастфууд.

 

Още няколко препоръки:

  • Киселите плодове и напитки да се приемат половин час преди основното хранене.
  • Да се изпиват до два литра течности, препоръчват се плодови напитки.
  • Бульоните при приготвянето на супи да не бъдат силно концентрирани.
  • Хлябът да се замени с крекери или сухари.

 

Примерно меню

  • Закуска: овесена каша, приготвена с вода, сок от червени боровинки;
  • Втора закуска: печени ябълки;
  • Обяд: пилешка супа (с несилен бульон), каша от елда, пилешки кюфтета, компот от ябълки;
  • Следобедна закуска: айрян/кефир и крекери;
  • Вечеря: рибени кюфтета на пара и картофено пюре без прясно мляко, зелен чай и сирене.


Продължителността на диетичното хранене следва да бъде не по-малко от 3 месеца.


По статията работи: Радостина Райчева
Източници: edaplus.info; 101parazit.ru
Снимки: 101parazit.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиНовиниЛюбопитноСпециалистиОрганизацииИсторияАлтернативна медицинаВидеоЛеченияКлинични пътекиСоциални грижиФизиологияБотаникаНормативни актовеМедицински изследвания