Хранене при токсокароза
Токсокарозата е заболяване с паразитен характер, което се развива след попадане в човешкия организъм несвойствени за него паразити - токсокари.
За да се пребори заразеният с проблема, е необходимо да се придържа към противопаразитна хранителна диета.
По време на лечението не трябва да се консумират никакви месни продукти и ястия. Месото се преработва дълго време, което изисква много енергия.
Ако заболелият няма воля да се откаже от месото, най-добре да го приема сварено, като термичната обработка да не бъде по-кратко от 3 часа, защото в противен случай съществува риск от попадане на хелминти (паразитни червеи, глисти) в организма.
Най-правилното решение по отношение на храната е да се заложи на консумацията на растителни продукти, осолено с жълт и зелен цветове. Те са естествени бактерициди. За най-полезни се смятат тиквата (семената й също), райската ябълка, пъпешът, сладките чушки, кайсиите, жълтите домати, морковите.
Колкото до зелените растителни храни, те може да се ядат в неограничени количества и всички разновидности. След препоръчваните са: киселец, спанак, магданоз, копър, зеле, пера пресен чесън, пера зелен лук, босилек.
Плодовете и зеленчуците да се консумират сурови (но добре измити), защото при термична обработка се разрушава част от витамините.
Паразитите не обичат лютите подправки като: чесън, горчица (особено на зърна), корени джинджифил и хрян, карамфил, пипер (черен и червен), кориандър, куркума, кимион. Следователно заболелият може да си хапва такива.
Растителните мазнини (особено лененото масло) също не са сред предпочитаните от паразитите.
Киселомлечните продукти (задължително натурални, без добавки, оцветители и други) се борят сполучливо с ларвите. Също така в менюто да се включат ядки и семена
За да се пречисти организмът от токсини, е необходимо да се приемат големи количества течности. Дневно да се изпиват минимум 1,5 литра чиста филтрирана негазирана вода.
Опасни и вредни храни при токсокароза:
- всякакви сладки изделия;
- печива от маслено и бутер теста, също от тесто с мая;
- фаст фууд, полуфабрикати;
- храни, съдържащи с вредни добавки;
- неизмити плодове и зеленчуци;
- сладки газирани напитки;
- алкохол;
- тлъсти и пушени ястия и продукти;
- консерви и колбаси.
Всички изброени храни създават благоприятна среда за миграция и живот на токсокарите.
edaplus.info
Снимка: zdravotvet.ru
Коментари към Хранене при токсокароза