Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при трихинелоза

Хранене при трихинелоза

Хранене при трихинелоза - изображение

Трихинелозата е паразитно (хелминтно) заболяване, отнасящото се към групата на нематодите. Причинител е кръгъл малък червей, навит като спирала, който се нарича трихинела.

 

Разпространители на заразата са:

  • дивите животни: мечки, лисици, вълци, язовец, диви свине;
  • домашните прасета или животни, които се хранят с плъхове или мъртви животни.

 

Начин на заразяване

Ларвите попадат в човешкия организъм чрез храната (т.е по перорален път). Заразяване настъпва, когато се консумира сурово, осолено, изсушено, недобре сварено месо от по-горе изброените животни.
Женският червей прониква в хранопровода, като там оставя ларвите си, които на свой ред проникват в мускулната тъкан на човека, където растат, превръщайки се в червеи. Последните се навиват спираловидно, на четвъртата седмица от заразяването се покриват със специална капсула.

 

Храната

При наличие на това заболяване, както и при всякакви други хелминтни зарази, е необходимо придържането към противопаразитна диета.
Съществуват и някои правила, които следва да се спазват, тъй като са в състояние да предотвратят появата на проблема и да предпазят от повторна инвазия.

  • Преди да се приготви дивечът, е добре да нарежете месото на парчета (поне 14) като разрезите да бъдат по влакната на всяка мускулна група. Това се прави за отриване на червеи.
  • Всяко месо (независимо дали е домашно или дивеч) задължително да бъде термично обработено. То трябва да се сварява или задушава добре. Ако се приготвя на огън, е хубаво да се нарязва преди това на малки порции.
  • Месото не бива да се осолява и изсушава, защото така хелминтите не са унищожени. Също така, те са устойчиви на студ, което прави обикновеното замразяване неефективно в борбата с паразитите. За да се унижат червеите помага само дълбокото замразяване.


Опасни и вредни храни при трихинелоза

  • Да не се консумират сурови, изсушени и термично необработени меса и месни продукти, особено с неясни произход и качество.
  • Алергените и сладките изделия са противопоказни при заразяване с трихинела. Продуктите със съдържание на захар създават благоприятна среда за съществуване на ларвите в организма, а алергените ще засилят още повече съответните реакции.
  • Със солта да се внимава, за да не се увеличават отоците. Максималното количество, приемано на ден, да не превишава 5 грама.
  • При наличие на големи отоци, не трябва да се прекалява с течностите, защото те само ще ги увеличат, а и ще натоварят допълнително бъбреците.

Снимка: healthinfo.ua

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлХранене при...РецептиЛеченияЗдравни съвети