Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят Ядливи насекоми - видове, вкус и здравни ползи

Ядливи насекоми - видове, вкус и здравни ползи

Ядливи насекоми - видове, вкус и здравни ползи - изображение

В последно време насекомите се рекламират като "протеин на бъдещето", а в действителност около 2 милиарда души по света към момента, консумират различни видове насекоми (сурови и сготвени). Във Франция дори се предлага паста направена от скакалци и щурци.

Сигурно се чудите, дали насекомите са безопасни за консумация и дали са здравословни? Отговорът е: да, ако ги консумирате правилно и избирате ядливи видове. В тази статия ще ви запознаем с ядливите насекоми – видове, вкус и здравни ползи.

Кои видове насекоми могат да се ядат?

Има около 1900 вида ядливи насекоми, които може да консумирате спокойно. Ето и най-разпространените от тях:

  • Бръмбари
  • Брашнен червей (ларвената форма на брашнените бръмбари)
  • Щурци
  • Скакалци
  • Копринени буби
  • Белостоматиди (гигантски воден бръмбар)
  • Яйца от мравки
  • Термити
  • Лаври
  • Цикади (обикновено се консумират какавиди)
  • Бамбукови червеи
  • Пчелни ларви
  • Американски полски скакалец
  • Какъв е вкусът им?
  • Брашнен червей (ларви) – слънчогледови семена
  • Сурови термити – ананас
  • Ларви от червен Палмов Хоботник – телешки костен мозък
  • Американски полски скакалец – сардини
  • Бръмбар плавач – миди
  • Богомолки – сурови гъби
  • Френски пържени мравки – телешка пастърма
  • Ларви от восъчен молец – картофен чипс или зрънчо
  • Пържени малки пчели – пушена риба, стрида
  • Пържени паяци – ядки

Нещо интересно, което може да се отбележи е – за мравките, казват, че имат различен вкус – някои хора, които са ги опитвали твърдят, че вкусът им наподобява мента. Други го оприличават като кисел, цитрусов или оцет. Изглежда, че вкусът варира според избора на мравка.

скакалец

Здравни ползи

Осигуряват протеини

Като цяло насекомите имат добра хранителна стойност. Някои от тях, като щурците например са особено впечатляващи по отношение на съдържанието си. Брашното от щурци има 81 грама протеини само в една чаена чаша (в сравнение с обикновеното брашно, което за същото количество има 6 грама). Редно е да сравним и щурците с храна, която по принцип е протеинова - в 100 грама от тях има 21 грама протеини, а в говеждото месо за същото количество протеините са 26 грама. Голяма част от ядливите насекоми са и богати на фибри, което не важи за другите животински източници на протеини.

Подпомагат изхранването на света

Някои хора вярват, че насекомите са храната на бъдещето. Тъй като търсенето на храна по целия свят се увеличава, а насекомите са ефективен, евтин и лесен алтернативен източник на протеини.

По-екологични са

Фермите за насекоми изискват по-малка площ в сравнение с тези за животни. Също така, насекомите изискват 12 пъти по-малко храна, за да произвеждат същото количество протеини в сравнение с източниците на говеждо месо. А половината количество храна за пилетата и прасетата осигурява равностойно на тях количество протеини. Като цяло, храненето с насекоми се счита за източник на храна с най-ниско въздействие върху околната среда.

Полезна информация

Някои насекоми могат да се консумират сурови, но готвенето ги прави по-лесно смилаеми и по-добри на вкус.

Премахването на краката и крилата също е част от препоръките. Добра идея е да се придържате към консумирането на живи насекоми. Замразяването им или готвенето е най-добрият начин, за да ги умъртвите.

Експертите препоръчват да се консумират насекоми, които живеят "далеч от цивилизацията", като по този начин ще сте сигурни, че не са се хранили с растения, които са били пръскани с опасни препарати.

Бръмбарите и други насекоми с твърди външни черупки, често съдържат паразити. Те са в списъка с ядливите, ако ги приготвите преди да ги консумирате, твърдят експерти.

Това, че някои насекоми са ядливи, не означава, че спокойно може да ги консумирате, когато ги откриете в природата. Трябва да се замислите как самите те са се хранили, преди да ги сложите в чинията си.

Голяма част от и червеите (ларвите) се хранят с гниеща развалена храна, с фекална материя и дори човешка плът. Така че какво ще стане, ако ядете червеи, които не са специално отгледани за целта? Може да си докарате редица заболявания, по-точно чревна миаза - инфекция, която е животозастрашаваща.

щурец

Противопоказания

Никога не бива да ядете насекоми, дори и да мислите, че са ядливи. Най-добрият избор са полския, обикновения скакалец и щурци.

Ако експериментирате с други видове се уверете, че сте абсолютно сигурни, че са безопасни за консумация и ги пригответе правилно.

Никога не трябва да ядете насекоми, които са ярко оцветени, защото техният цвят почти винаги е предупреждение, че са токсични. Никога не консумирайте насекоми като кърлежи, мухи и комари. Не трябва да ядете и насекоми, които имат косъмчета, такива, които хапят, жилят или имат силна миризма.

Някои източници казват, че може да консумирате дъждовни червеи, но като цяло стойте далеч от тях. Ако решите да консумирате насекоми и усетите някакви негативни реакции, незабавно посетете лекар.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: draxe.com
Снимки: draxe.com, pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноНовиниПсихологияСнимкиРецептиАлт. медицинаБотаникаЛечения