Хранене при ентеробиоза (острица)
Ентеробиоза (острица) е заболяване с паразитен характер, което поразява червата.
Заразяването обикновено е перорално (чрез поглъщане на храна), има регистрирани случаи на попадане на острица в организма чрез вдишване на прах.
Полезни храни и продукти при ентеробиоза:
- остри и пикантни ястия;
- нар, цвекло и сок от тях, както и всички кисели зеленчуци и плодове;
- хрян с горчица;
- орехови ядки, тиквени и ленени семена;
- растителни мазнини (смазват стените на червата, премахват раздразнението и алергията, предизвикват всмукванията на остриците).
Опасни и вредни храни и продукти при ентеробиоза:
- всякакви (включително домашно приготвени) сладкарски изделия, печива от бутер тесто;
- тежка и мазна храна, която се преработва дълго време;
- сладки газирани напитки;
- продукти със съдържание на добавки с Е-обозначения, оцветители (разяждат стомашните стени, които и без това страда от ентеробиоза; това може да доведе до най-различни алергични реакции, вътрешни и външни, също и язви);
Посочените като вредни храни създават благоприятни условия за размножаването на острици.
Източник:
edaplus.info; mamasveta.ru; parnasse.ru; nebolet.com; impotencija.net
Коментари към Хранене при ентеробиоза (острица)