Нар – хранителна стойност, полезни свойства и противопоказания
Нарът е безценно за човека дърво, защото се използват всички негови части – плодовете, обелката, кората, листата и клоните. Няма друг плод, който да съдържа толкова много витамини, минерали и полезни вещества. В състава му влизат витамини С, Р, В6, В12, които са основни за нормалното функциониране на организма, соли на желязото, калия, йода, силиция и 15 аминокиселини (толкова аминокиселини няма в нито един плод).
В кората на нара има алкалоиди пелтерин, изопелтерин и метилпентерин, които помагат в борбата с глистите.
Хранителна стойност на нара
В една чаша (174 грама) от полезните зрънца се съдържат:
- 7 грама фибри;
- 3 грама протеини;
- 30% от дневните нужди от витамин C;
- 36% от дневните нужди витамин К;
- 16% от ДН фолат;
- 12% от ДН калий;
- 144 калории;
- 24 грама захари.
Полезни свойства на нара
Най-широко приложение намира сокът от нар. Използва се за възстановяване след инфекции и операции, анемия и стомашни разтройства. Противовъзпалителните свойства на плода помагат основно за лечение на изгаряния, но и при заболявания на гърлото, стоматити.
Зрънцата се характеризират със силни противовъзпалителни ефекти, а това е от полза за организма, защото хроничните възпаления са предпоставка за много сериозни заболявания, като диабет, рак, сърдечни заболявания, Алцхаймер и дори затлъстяване. Нарът е едно от най-добрите средства за понижаване на възпаленията.
Плодовете и кората се употребяват в лечението на колити, ентероколити, диарии. В кората има вещества с антиинфекциозни свойства и възпрепятстват развитието на чревни и дизентерийни бактерии.
Зърната на нара и сокът са едно от малкото неща, които диабетиците могат да си позволят. При редовен прием на плода и сока от него се намалява нивото на глюкозата в кръвта. Освен ефектите върху кръвната захар, нарът дава и добри резултати върху понижаването на кръвното налягане.
Съществуват изследвания, които насочват вниманието върху намаляване на болките при артрит след консумацията на нар.
Освен всичко изброено, приемът на кисело-сладкия плод способства за извеждането на радионуклиди от организма и затова е подходящ за тези, които се намират в райони с повишена радиоактивност. Сокът и зърната са подходящи за понижаване на артериалното налягане и страдащи от хипотония не бива да се увличат с консумацията им.
Дори семките в зрънцата на нара имат полезни качества – те помагат при нарушен хормонален баланс. Употребата им може да намали главоболието, но се използват най-често срещу менструални болки, също при силна болка по време на настъпване на климактериума.
Нарът отдавна се употребява и в козметиката – в грижата за мазната коса, в качеството на избелващо средство и за почистване на лицето от пигментация, акне и лунички.
Противопоказания за консумация на нар
Нарът е безопасен за повечето хора, освен ако нямат специфична алергия към плода.
Ако сте с ниско кръвно, плодът може да повлияе, като понижи допълнително стойностите, така че приемайте нар с повишено внимание.
healthline.com
Снимка: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 85.0 мл. |
Белтък | 0.9 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 11.8 гр. |
Калории | 52 кал. |
Витамини и минерали
витамини С, Р, В6, В12; соли на желязото, калия, йода, силиция |
Други
Други полезни | аминокиселини |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА БИЛКОЛЕТИЕ 100 мл
ЯМАМОТО РИСЪРЧ НАР капсули * 30
СЕРУМ ПРОТИВ БРЪЧКИ С РЕТИНОЛ 50 мл PLANTHE LABORATORIES
БИОФРЕШ VIA NATURAL POMEGRANATE & ROSE ПОЧИСТВАЩА МАСКА ЗА ЛИЦЕ 125 мл
КОКОСОЛИС ФЕЙС ЛАЙН БЕРИ ПОДХРАНВАЩ И РЕВИТАЛИЗИРАЩ ЕЛИКСИР ЗА ЛИЦЕ 50 мл
НовНУБРИЯ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА НЕЯ / КОМПЛЕКС ЗА ЖЕНИ таблетки * 30
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Как да си направим сок от нар без сокоизтисквачка
- 9 причини, поради които да пием чай от кори на нар
- Сладко от нар с лимон
- Как най-лесно да си отгледаме лековития нар в домашни условия?
- При стомашно разстройство пийте сок от нар
- Нар
- Новата виагра - сок от нар
- Изберете най-хубавия нар на пазара по 4 правила
- Ликьор от нар
- Подмладете и заздравете кожата на лицето си с кора от нар
Коментари към Нар – хранителна стойност, полезни свойства и противопоказания