Хранене при глисти
Глистите са чревни паразити в човешкия организъм, които водят до развитие на зрели форми в червата, проявяващо се клинично в алергии и абдоминален синдром.
Полезните за консумация продукти при глисти се определят предвид техните свойства да допринасят за създаването на непоносима за паразитите среда, да ги подбуждат да напуснат комфортната среда, която обитават.
Полезни храни
- Пачи крак - според последни изследвания, те съдържат специално вещество, което разрушава здравата обвивка на яйцата на глистите и потиска развитието на ларвите на паразитите.
- В мъжката папрат е открито съединението ?-гедерин, затова отвара от растението може да разреши проблема с глистите.
- Много видове пелин също са полезни в борбата с паразитните червеи. Сантонинът, който се съдържа в билката кара паразитите да се движат бързо и да се отделят от стените на червата. Настой от пелин да се приема вместо слабително.
- От хранителните продукти са полезни чесънът, ягодите, кайсиевите костилки, сок от узрял пъпеш, сурови моркови.
- Като профилактика се приемат сушени семена на лимон, които се дъвчат по 2 на ден. Семената на обикновената диня и на тиквата също действат добре при наличие на глисти.
По време на провеждането на лечение, особено медикаментозно, е важно придържането към правилна диета с високо съдържание на белтъчини.
Препоръчва се консумацията на:
Киселомлечни продукти - кефир, суроватка и др. Те съдържат млечни белтъци, които облекчават работата на черния дроб, извеждат мазнините от него. В същото време да се приемат малко зехтин и масло, увеличаващи липотропното им действие.
Изключително важно е с храненето да се набавя по-голямо количество целулоза, влияеща благоприятно върху работата на червата. Тя се съдържа в продукти като: пълнозърнестия хляб, плодовете, зеленчуците.
Необходимо е в менюто да влизат храни, богати на витамини от групи А, В, С. Това са: черен дроб (особено на морска риба), яйчен жълтък, сметана, рибено масло, грах, орехи, фъстъци, сърце.
Много витамин С има в: облепихата, касиса, шипките, червените чушки.
Вредни продукти при глисти
При наличие на глисти да се ограничи употребата на голямо количество продукти, съдържащи главно въглехидрати, които затрудняват работата на засегнатите с паразити черва с ферментационните процеси. Това се отнася за богати на нишесте житни култури, брашно, картофи, макаронени изделия.
Да не се пие алкохол и да не се пуши, защото тези дейности разрушават някои групи витамини и аминокиселини.
За да се намали рискът от заразата с глисти, е необходимо да се спазва лична хигиена, да се приемат добре сварени или сготвени месо и риба, плодовете и зеленчуците да се измиват добре и да се попарват с гореща вода, редовно да се провежда профилактично обезпаразитяване на домашните животни и периодично да се преглеждат от лекар.
edaplus.info
Коментари към Хранене при глисти