Няколко причини да не пропускаме закуската

Да се закусва е добре не само за децата, преди да тръгнат за училище, но и за възрастните – преди работа. Въпреки това, сутрешната суета обикновено е причината, поради която пренебрегваме това хранене. Но... всъщност си правим "мечешка услуга", защото закуската е основното гориво, което следва да ни задвижва през целия ден. Ще ви дадем няколко причини, които да ви накарат да станете 10-15 по-рано сутрин и да не пропуснете закуската.
Защо е важно да се закусва?
- Необходимо е да "стартираме" храносмилателната си система, нарушавайки нощното гладуване. След 8-10 часа почивка за нас организмът ни силно се нуждае от доза енергия. Докато ние сме спали, той е работил неуморно.
- Закуската полага основата за балансирано хранене през целия ден. Хапвайки сутрин, ние се предпазваме от вероятността за обяд да изядем всичко, което ни е под ръка и най-вече от това да се насочим към храната, обсебени от вълчи апетит.
- Наред с горепосочените причини, непълноценното хранене води до притъпяване на вниманието, което би могло да рефлектира върху качеството на работата ни. Това е научно доказан факт.
- Закуската – гаранция за здраве и стройна фигура. Хората, които отделят необходимото време, за да хапнат сутрин, са в по-малка степен склонни към напълняване и сърдечносъдови заболявания.
- Началото на деня е най-доброто време за прием на мляко. Колко от нас ще изпият чаша с бялата течност по обед в офиса? Между другото, млякото е един от основните източници на калций. Набавяйки си необходимото дневно количество от веществото, ще се застраховаме срещу проблеми с костните тъкани. Тези, които не обичат мляко или страдат от непоносимост към продукта, може да приемат такъв без съдържание на лактоза.
- Закуската ни дава пълна свобода в избора на продукти. Ако за обяд повечето от нас са принудени да ядат това, което заведението или магазинът до работното място предлагат, а за вечеря не се знае къде ще се окажем, то за закуска можем да си хапнем точно това, което ни се иска, това, за което имаме време да приготвим, и което отговаря на собствените ни вкус и стил на живот.
- Идеален момент за консумация на плодове е отново сутринта. По принцип се препоръчва дневно да се изяждат три порции плодове. Сутрин те трябва да са пресни, ако се приемат сокове – да бъдат натурални, без консерванти и по възможност прясно изцедени. Това ще осигури необходимата доза "бавна глюкоза" на организма, която не се абсорбира незабавно, а ще дава енергия на мозъка чак до обяд.
- Закуската е и отлично решение за тези, които се придържат към диета за отслабване. Част от дневното натоварване на храносмилателната система може да прехвърлите сутринта, без да се нарушават правилата на хранителния режим. Дори може да си позволите пълномаслено мляко вместо обезмаслено, кифличка вместо пълнозърнестите сухари, ябълката да се измести от мармалада.
- Преди закуска се вслушайте в себе си и започнете деня така, както ви се иска, както ви подсказват личните потребности, настроението, чувството на глад и навиците. Може да си позволите обилно хранене сутрин, след това да се ограничите със салата за обяд и плод за вечеря.
Разбира се, непрекъснато се правят нови и нови изследвания във всяка една област от нашите живот и здраве, а резултатите от такива проучвания се променят. Въпросът със закуската не прави изключение, защото редица диетолози твърдят, че сутрешното хранене не е необходимо на организма. Смята се, че ако през първите часове на деня се яде, това ще увеличи желанието за храна по обяд, оттам и за вечеря, т.е кръгът става омагьосан и затворен. Освен това, всички добре знаем, че след хапване ни се приспива, а това не е добре да се случва сутрин, тъй като обикновено ни очаква динамичен ден, в който няма време за дрямка.
Сигурно вече се питате какво да правите. Всъщност отговорът на този въпрос е някъде по средата на горепосочените твърдения, защото:
- първо трябва да познаваме собствения си организъм, неговите нужди и предпочитания, реакциите му към различните храни и как се чувстваме след приема им;
- средващото по важност е изборът на закуска – ако тя се състои от продукти, които дават енергия и не тормозят тялото с преработката, която изискват, тогава защо пък да не хапнем.
При всички случаи се налага да се всушате в желанието на собственото си тяло, да разчетете правилно сигналите, които ви дава и да вземете най-доброто решение за неговите здраве и тонус.
И не забравяйте, че любимата храна подобрява настроението и ни настройва положително и добронамерено към света около нас.
Бъдете здрави, сити и щастливи!
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КФД НУТРИШЪН КОКОСОВ ЧИПС 250 г
СПИРУЛИНА СЕРЕАЛИ * 30 DXN
Безплатна доставка за България!МАЙ ХЕЛТИ ФЮЖЪН ГОДЖИ БЕРИ И КАКАО МИКС 200 г
НовМАЙ ХЕЛТИ ФЮЖЪН КАЙСИЯ С КАНЕЛА МИКС 200 г
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Що е брънч и кои са най-добрите брънч рецепти за уикенда
- Закуска с кисело мляко, банани, овесени ядки и препечени стърготини
- Изключете бананите и киселото мляко от закуската си
- Лесни и интересни закуски за ученици
- 25 от най-добрите междинни закуски, с които няма да напълнеете
- Лучени сиренки със семена
- Здравословна закуска с акай и боровинки
- Кренвиршки с кашкавал
- Домашни гофрети с шунка и кашкавал
- Българите имат лоши хранителни навици
Коментари към Няколко причини да не пропускаме закуската