Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Нужно ли е да даваме допълнително вода на кърмените бебета

Нужно ли е да даваме допълнително вода на кърмените бебета

Нужно ли е да даваме допълнително вода на кърмените бебета - изображение

„Нуждае ли се кърменото бебе от допълнително количество вода?“. Това е един от най-често срещаните въпроси, поставени от кърмачки. Отговорът може да ви изненада, но той е кратък и ясен: „Не!“. Всъщност даването на вода може да бъде дори опасно.

Как кърмачетата получават необходимата им вода?Набавяне на вода чрез кърмене

Вероятно сами ще си отговорите на този въпрос ако помислите каква е основната съставка на кърмата. Точно така - вода! Кърмата е около 88% вода. Какво означава това на практика? За всеки 100 ml кърма, бебето приема около 90 ml вода (количествата в милилитри и грамове са малко по-различни поради гъстотата на млякото). Така че бебе, което бива кърмено достатъчно често, за да задоволи жаждата и глада си, автоматично приема достатъчно вода. Единственият момент, когато то може да се нуждае от допълнителни количества, е, след като започне да консумира твърди храни.

Повече относно състава на майчиното мляко може да намерите в темата: Какво съдържа кърмата.

Защо се препоръчва изключително кърмене през първите шест месеца?

Международните асоциации препоръчват изключително кърмене за първите шест месеца от живота на детето въз основа на научни доказателства за ползите върху растежа и развитието на кърмачетата. Кърмата осигурява всички необходими хранителни вещества, от които детето се нуждае през този период. Изключителното кърмене намалява смъртността при новородените, причинена от общи детски болести като диария и пневмония, а също така ускорява възстановяването при заболяване.
Детето се счита за изключително кърмено, когато получава само кърма, без никаква допълнителна храна или течност, дори вода, с изключение на орален разтвор за рехидратиране, капки, витамини, минерали или други медикаменти.

Ранното предлагане на вода е обичайна практика? Защо?

Практиката за даване на вода и други течности като чайове, захарна вода и сокове на кърмачета през първите месеци е широко разпространена в целия свят. Изследвания, проведени в различни части на света показват, че между 60% и 83% от децата са получават друг вид течности след първия месец от живота си.

Причините за това се различават според културите. Някои от най-честите са:Предлагане на вода на кърменено бебе

 • утоляване жаждата;
 • облекчава болката (от колики или уши);
 • предотвратява и лекува настинки и запек;
 • необходими за живот;
 • успокоява.

От поколение на поколение, майките биват съветвани да дават вода на бебетата си. Водата може да се разглежда като източник на живот - духовна и физиологична необходимост.

Съветите на лекари също влияят върху предлагането на вода в много населени места и болници. Например, проучване в град Гана установява, че 93% от акушерките смятат, че водата трябва да се дава на всички малки деца, започвайки от първия ден от живота, а в Египет много медицински сестри съветват майките да дават захарна вода след раждането.

Водата всъщност ненужна ли е или вредна?

Със сигурност малко вода не може да навреди, нали? Всъщност може. Ако бебето е на възраст под 6 месеца, се нуждае основно от кърма. Водата просто запълва стомахчето, без да има хранителна стойност. Негативните ефекти от даването на вода варират от относително леки до смъртоносни.

 1. Водата разрежда кърмата, а с това и имунно укрепващите и болкоуспокояващите й свойства, така че бебето може да е по-податливо на заболявания.
 2. Новородените бебета, които получават вода, вместо кърма, са по-склонни да развиват жълтеница.
 3. Ако предлагате вода, вместо да кърмите, гърдите ви не се стимулират достатъчно и това може да доведе до спад в производството на мляко.
 4. Ако бебето замени млякото с вода, то няма да получи протеини, мазнини и други хранителни вещества, от които се нуждае и това да доведе до недохранване, което може да варира по тежест. Проучванията показват, че даването на вода преди шестмесечна възраст може да намали приема на кърма до 11%.
 5. В случаи, че предлагате прекалено много вода на кърмачето, това може да доведе до състояние, наречено хипонатриемия. При него водата разрежда кръвта до такава степен, че вече няма достатъчно натрий (сол) за жизненоважни телесни функции. Хипонатриемията може да доведе до припадъци, мозъчни увреждания, кома и дори смърт.
 6. Добавянето на вода увеличава риска от заболяване. Тя и другите течности са средства за въвеждане на патогени. Кърмачетата са изложени на по-голям риск от диария, особено в среда с лоша хигиена. В най-слабо развитите страни няма достъп до безопасна питейна вода. В тези случаи кърмата осигурява на детето достъп до чиста вода.

Изследванията във Филипините потвърждават ползите от изключителното кърмене и вредния ефект от ранното предлагане на течности. В зависимост от възрастта на децата се установява до два - три пъти по-голяма вероятност от поява на диария, ако вода, чай и други течности биват предлагани в допълнение към кърмата, отколкото ако бебето е било изключително кърмено.

Трябва ли да се дава вода на кърмачета, които имат диария?

В случай на лека диария се препоръчва повишена честота на кърмене. Когато детето има умерена до тежка диария е необходимо незабавно да се направи консултация с лекар като кърменето трябва да бъде продължено. Децата, които изглеждат дехидратирани, може да се нуждаят от орална рехидратираща терапия (ORT), която трябва да се дава само след консултация с медицинско лице.
Оралният разтвор за рехидратиране помага да се набавят водата и електролитите, загубени по време на диария.

Подробна информация за изхождането на воднисти изпражнения при кърмачета ще откриете в: Диария при кърмени бебета

Но на вън е толкова горещо!

Въпросът за водата винаги се повдига през лятото, когато идват горещите вълни. Изключително кърмените бебета, обаче, не се нуждаят от допълнително предлагане на вода, дори когато е много горещо, тъй като могат да получат всички необходими течности, чрез кърмата. Редица проучвания, относно нуждата от вода, извършвани на различни места (влажни, сухи) при температури от 22-41 ° C (71,6-105,8 ° F) и относителна влажност от 9 до 96% показват, че изключителното кърмене осигурява всички необходими течности.

Но на вън е толкова горещоЕто защо, когато майката чувства, че бебето й е жадно, може да го кърми. Това ще задоволи нуждите му, ще подпомогне растежа му и ще продължи да предпазва детето от инфекции. Бебетата не се нуждаят от вода, преди да са на 6 месеца, дори и в горещ климат. Това е една от причините, по които СЗО препоръчва децата да бъдат изключително кърмени през първите 6 месеца от живота си.

От Академията по кърмене смятат, че даването на добавки през първите няколко дни пречи на нормалната честота на кърмене. Ако добавката е вода или глюкоза бебето е изложено на повишен риск от повишаване на билирубин, загуба на тегло, по-продължително болнично пребиваване и потенциална интоксикация с вода.

Според Американската академия по педиатрия добавки като (вода, глюкоза и други течности) не трябва да се дава на кърмачетата и новородени, освен ако не са поръчани от лекар при наличие на медицинска индикация. През първите 6 месеца, дори и в горещи климатични условия, водата и сокът не са необходими за тях и могат да бъдат източници на инфекции и алергии.

Има много изследвания, които показват, че бебетата могат да получат повече вода от кърменето. Някои от държавите, в които са направили изследване по този въпрос, са: Индия, Ямайка, Пакистан и пустинята Синай - основно някои от най-горещите места на планетата. Ако бебетата, живеещи в пустинята или в тропиците, не се нуждаят от допълнителна вода, то спокойно можем да кажем, че не се нуждаят от допълнителна вода и в другите части на Земята.

За да установите нагледно разликите може да направите един интересен експеримент - изцедете малко кърма, когато на вън е горещо - ще забележите, че млякото ви е по-водно от обикновено. Това е така, защото тялото ви знае, че бебето ще се нуждае от допълнителни течности и кърмата се адаптира, за да отговори на тази нужда. Бебето също ще поиска да суче по-често, за да може да си набави тази допълнителна вода. Докато продължавате да кърмите на поискване, вие ще покривате нуждите на детето си.

Кога започват бебетата да се нуждаят от допълнителна вода?Прием на твърди храни

Докато бебето е само на кърмата, хранителните вещества и водата са перфектно балансирани, за да задоволят потребностите му. Затова, не е необходимо да давате вода, преди въвеждането на твърди храни. Но след като веднъж сте захранили, някои бебета започват да се нуждаят от допълнително количество вода, въпреки че други все още могат да я получат от кърмата за още няколко месеца.
Наблюдавайте признаците на тялото на детето си, те ще ви подскажат, когато е необходимо допълнителното включване на вода. Обърнете внимание на памперсите – ако урината му е жълта (вместо бледа) или ако изпражненията са спечени (твърди, кръгли топчета), е време да започнете да давате вода. В началото бебетата не се нуждаят от много вода - обикновено около 50 мл на ден.

Ами други напитки?

Чай, плодов сок, студени напитки - бебетата отново не се нуждаят от тях. Те са чиста захар без значителна хранителна стойност.

Що се отнася до сока, Американската академия по педиатрия (ААП) препоръчва да не се предлага, докато бебето навърши една година, а след това да ограничите количеството спрямо възрастта.

За да сте сигурни, че не прекалявате със сока и не допринасяте за развалянето на млечните зъбки, разредете го с вода. Избягвайте да давате сладките неща на детето точно преди лягане.

И в заключение нека отново отговорим кратко на първоначалния въпрос: „Не, бебето няма нужда от вода, освен ако вече яде твърди храни. Или има признаци, че се нуждае от допълнителни количества вода“. За всяко дете на възраст под шест месеца, предлагането на други течности, освен кърма, носи значителни рискове - за здравето и за образуването на майчино мляко.

Как различните асоциации могат да помогнат за прекратяване на обичайната практика за допълнително даване на вода?

За да се случи това е необходимо да се разберат културните причини за тази практика, да се анализират съществуващите данни, да се провеждат семинари и лекции, а при заинтересованост и желание дори домашни визити.

Лекарите и доброволците от различните асоциации в подкрепа на кърменето трябва да бъдат информирани, че кърмата отговаря на изискванията за вода на изключително кърмено бебе през първите шест месеца.

 

Източници:

kellymom.com
who.int
whattoexpect.com
rehydrate.org
loveandbreastmilk.com
breastfeedingbasics.com
sg.theasianparent.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...СнимкиАлт. медицинаЛайфстайлФизиологияЛеченияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноИсторияВидеоОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители