Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Кърмене и колики

Кърмене и колики

Кърмене и колики - изображение

Какво представляват коликите?

Коликите се свързват с болки в корема (поради газообразуване), прекомерен плач и периоди на безпокойство при иначе здрави бебета.

Всички бебета плачат, разбира се. Но изведнъж, няколко седмици след раждането бебето започва да плаче неутешимо. Свива крачета към корема, ръчички в юмручета и се зачервява от прекомерен плач. Независимо от това, което правите не можете да го утешите. Тези сърцераздирателни и стресиращи сцени се повтарят всеки ден (приблизително по едно и също време - вечер). Ако това е част и от вашето ежедневие:“Добре дошли в света на коликите“.

Бебе с колики

Този период обикновено започва от втората до четвъртата седмица и най-вероятно ще приключи до около четири месечна възраст на детето. При повечето бебета състоянието достига своя връх на около шест седмична възраст и започва да намалява от 10-тата до 12-тата седмица. До 3 месеца (при преждевременно родените малко по-късно) коликите са преминали. Това може да се случи внезапно или постепенно.

Междувременно малко знания и много търпение ще ви помогнат да оцелеете в този бурен период.

Каква е разликата между плач при колики и обикновеният плач?

Няма ясна дефиниция какъв точно е плачът при колики или как (и ако) той се различава от другите видове плач. Но лекарите обикновено се съгласяват, че разликата между коликите и обикновения плач е в това, че бебето е неутешимо, плачът се превръща в крясъци и това изпитанието трае най-малко три часа, а понякога много по-дълго (почти денонощно).

Как мога да разбера дали бебето ми има колики?

Ако детето плаче прекомерно, но е здраво и се храни добре, вероятно е да има колики. И все пак ето някои признаци, по които бихте могли да се ориентирате:

 • плачът започва без причина (детето не е гладно, памперса не е за смяна, не му се спи);
 • има чести пристъпи на интензивен и неутешим плач в продължение на поне три часа;
 • свива краката си към корема и извива гърба си като арка, когато плаче;
 • плаче най-често в късния следобед или вечерта;
 • чревната перисталтика се усилва след изпускане на газ или повръщане;
 • храненето и съня се нарушават. Детето трескаво търси зърното на гърдата, след което го отхвърля само след няколко секунди като отново започва да плаче;
 • неразположението се появява поне три дни в седмицата;
 • продължава поне три последователни седмици.

Защо бебето плаче толкова много? Какви са причините за коликите?

Все още не е ясно защо някои бебета плачат много повече от други. Докато някои плачат малко, вашето дете може естествено да плаче много повече в ранните седмици от живота си, но този период ще отмине.

Коликите са с еднаква честота при кърмените и хранените с адаптирано мляко. Те засягат еднакво момичетата и момчетата.

Докато точната причина за тяхната поява все още е загадка, експертите смятат, че това не е резултат от генетиката или от нещо, което се е случило през периода на бременността или по време на раждането. Нито пък е свързано с уменията на родителите (или липсата им в случай, че се чудите) да отглеждат детето си.

Има различни теории за появата на колики, например:

Незряла храносмилателна система. Храносмилането е голяма задача за още несъзрялата стомашно-чревна система на бебето. В резултат на това храната може да премине твърде бързо и да не се разпадне напълно, което води до болка от газовете в червата.

Свръхстимулирани сетива. Друго възможно обяснение: новородените имат вроден механизъм, чрез който регулират гледките и звуците около тях, което им позволява да спят и да се хранят, без да бъдат разтревожени от околната среда. В края на първия месец обаче този механизъм изчезва, при което бебетата стават по-чувствителни към стимулите в околността. С толкова много нови усещания, покрай тях те започват да плачат, за да освободят стреса. Теорията завърша с това, че коликите преминават, когато бебето се научи да възприема нормално стимулите и по този начин избягва претоварване на сетивата.

Рефлукс при кърмачета. Проучвания са установили, че гастроезофагеалната рефлуксна болест при децата понякога е Бебе с рефлукспредпоставка за колики. Болестта често е резултат от недоразвит долен езофагиален сфинктер (мускулен пръстен), който позволява на стомашната киселина да се връща обратно през хранопровода в гърлото и устата. Симптомите включват повръщане, лошо храносмилане, раздразнителност по време и след хранене. Добрата новина е, че повечето бебета израстват заболяването до 1-вата си година (а коликите обикновено изчезват много преди това).

Хранителни алергии или непоносимост към лактоза. Някои експерти смятат, че коликите са резултат от алергия към млечен протеин (или непоносимост към лактоза). По-рядко, коликите може да са реакция на други храни, които майката консумира. Така или иначе, тези непоносимостта към лактоза или алергиите могат да причинят болки в корема, които да предизвикат колики.

Свръхпредлагане. Поради свръхпродукция на кърма при някои майки млечната струя при засукване на бебето е твърде силна. Това може да доведе до задавяне на бебето и поглъщане на въздух, което да доведе до коремни болки. Тези майки могат да изцеждат известно количество кърма, преди да предложат гърдата на бебето или да опитат да кърмят легнали по гръб.

Хранене от двете гърди при всяко кърмене. Човешкото мляко се променя при хранене. Промяната е в количеството мазнини, което се увеличава, когато бебето изсуче повече мляко от едната гърда. Ако майката премести детето си от едната гърда на другата по време на храненето, преди бебето да е "завършило" първата страна, то ще получи относително малко количество мазнини по време на храненето. Това може да доведе до получаване на по-малко калории и по този начин да се храни бебето ще иска да се храни по-често. Прекалено честото хранене може да доведе до приемане на много кърма (за да се компенсират липсващите калории) и бебето да повърне (моля, имайте предвид, че едно бебе може да бъде на гърдата в продължение на два часа, но всъщност може да пие мляко само за няколко минути). Поради относително ниското съдържание на мазнини в млякото, стомаха се изпразва бързо и голямо количество млечна захар (лактоза) достига до червата. Ензимът, който усвоява захарта (лактазата), не може да се справи с толкова млечна захар наведнъж и бебето проявява симптоми на непоносимост към лактоза - плач, газове, воднисти, зелени изпражнения. Тези бебета не са с непоносимост към лактозата. Те имат проблеми с усвояването на млечната захар поради неправилната информация, която жените получават относно кърменето. Това не е причина да преминете към адаптирано мляко без съдържание на лактоза.

Излагане на тютюн. Няколко проучвания показват, че бебетата на майки, които пушат по време или след бременността, има по-голяма вероятност да страдат от колики. Пасивното тютюнопушене (т.е излагането на тютюнев дим) също може да е вероятна причина.

Не на тютюнопушенето

Повече информация относно вредните навици по време на кърмене ще откриете в: "Последиците от тютюнопушенето, алкохола и лекарствата по време на кърмене".

Възможно е също така детето да се нуждае и от повече близост и прегръдки. Бебетата, които имат по-малко физически контакт с родителите си от раждането (по-малко от 10 часа на ден, независимо дали са будни, спят или се хранят), са склонни да плачат повече.

Няма доказателство, че тези или други теории за появата на колики са верни. Бъдете сигурни, че е малко вероятно вие да сте направили нещо нередно поради, което бебето да изпитва болка. То просто може да плаче без очевидна причина.

Как мога да успокоя моето бебе?

Трябва да сте подготвени, че вероятно ще има моменти, когато кърмачето ще плаче, без значение какво правите. Успокояващите методи, които прилагате единият ден може да не са ефикасни на следващия. Въпреки че справянето с това състояние може да е трудно, има много съвети за изпробване:

 • хранете бебето, когато изглежда гладно (на поискване), вместо да спазвате график; Още информация относно избора на хранене на детето: "Видове кърмене".
 • бихте могли да опитате контакт кожа до кожа преди хранене;
 • потупвайте гръбчето на детето след всяко хранене, като най-добре е да го държите изправено на рамото си;Успокояване на бебето
 • предложете биберон, той може да бъде успокои детето. Някои бебета се успокояват, смучейки пръстите си (най-често палците);
 • избягвайте вълненията като ограничете посетителите и не излагайте бебето на нови преживявания, особено в късния следобед и надвечер. Гледайте как бебето реагира на определени стимули - и отклонявайте тези, които изглежда предизвикват силни вълнения у него;
 • опитвайте се да осигурите спокойна среда на детето. Осветявайте светлините, говорете или пейте с нежни, успокояващи тонове, сведете до минимум шума и разсейването.

В случай, че кърмачето има прекалено много газове, можете да опитате:

 • да го поддържате възможно най-изправено по време на кърмене. Уверете се, че напълно изпразва една гърда, преди да му предложите другата, особено ако изпражненията му имат зелен цвят;
 • ако храните детето с шише, уверете се, че не поглъща въздух. Бихте могли да използвате шишета против колики. Друг вариант е бебето да е по-изправено, а шишето да е наклонено достатъчно, че млякото да покрие входа на биберона;
 • притиснете корема на бебето. Някои бебета намират облекчение от коликите при натиск върху корема. Поставете детето с лице надолу в ръцете или скута си или го дръжте изправено като корема притиснете към рамото си. Бихте могли да изпробвате и леки масажни движения върху корема по посока на часовниковата стрелка, за да подпомогнете елиминирането на газовете;

Позиции за държане на бебе с колики

 • направете консултация с лекар за капки против колики, които може да давате на бебето (тези капки, обикновено съдържат съставка наречена simeticone или ензим лактаза);
 • някои родители са доволни от пробиотични капки, съдържащи Lactobacillus reuteri (Лактобацилус реутър). Но тяхната ефективност не е доказана.
 • следете с какво се храните - ако състоянието на бебето е много тежко, говорете с лекар за това дали да се опитате временно да премахнете някои храни от менюто си, които могат да причинят стомашни проблеми (кисели цитрусови плодове, млечни продукти, соя, пшеница, яйца, фъстъци, риба, кръстоцветни зеленчуци - зеле, карфиол).
 • опитайте вода против колики (gripe water) - този продукт е естествено средство за колики от билки и натриев бикарбонат. Много родители смятат, че тази вода е ефективна срещу намаляване на симптомите при колики, но надеждни проучвания за това няма. И само защото нещо е естествено не означава, че е безопасно - винаги се консултирайте с лекар, преди да дадете на бебето какъвто й да е продукт (включително натурален или билков).

Ако използвате антигазообразуващи препарати, опитайте ги едно по едно, за да разберете кое е ефикасно за вашето дете. Когато в продължение на една седмица не сте забелязали разлика, добре е да спрете да използвате съответния продукт.

Другите успокояващи подходи често пресъздават чувствата и усещанията, които бебето ви е имало в утробата (матката). Вашето бебе може да се успокои, ако:

 • го държите близо до себе си, за да чува ударите на сърцето ви;
 • повийте го в пелени, ако е на по-малко от месец;

  Повиване на бебето

 • създайте бял шум. Повтарящият се от шум прахосмукачка, сешоар, часовник или диск може да пресъздаде вибрациите от утробата;
 • вземете детето, качете го в колата и шофирайте или направете разходка с неговата бебешка количка. Вибрациите от пътя или паважа успокояват някои бебета;
 • люлейте бебето;
 • опитайте топла баня. Бебе прекарва месеци в топла амниотична течност, затова топлата баня може да подейства успокояващо;
 • бихте могли да опитате да предложите храна всеки път, когато бебето се събуди, след което да прекарате известно време в гушкане и игри. Сложете го да спи, веднага щом забележите признаци на умора, като прозявка, триене на очите, превъзбуда.

Не забравяйте, че методите, които са успокоили детето днес - утре може да не вършат работа! Приятели и семейството изпитват загриженост поради, която вероятно ще чуете много мнения и съвети за това какво да правите. Някои предложения може да бъдат полезни, а други трудни за изпълнение.

Няма ясни доказателства, че определени успокояващи техники или терапии са ефективни при коликите. В повечето случаи през времето, когато се опитвате да преминете през всички методи, за да изберете най-подходящия при вас коликите на бебето вече са преминали.

Коликите опасни ли са?

Коликите няма да навредят на детето. Всъщност може да са доста по-мъчителни за вас и партньора ви, тъй като не можете да се справите с постоянния плач. В тези моменти най-доброто нещо, което трябва да направите, е да останете възможно най-спокойни и да не забравяте, че това състояние ще отмине.

Напрежението, което може да създадат моментите на колики, причинено от неутешим плач може да доведе до гняв или депресия у вас или партньора ви. В редки случаи е известно, че някои родители предприемат действия, за които дълбоко съжаляват, като силно разклащане (раздрусване) на бебето, което е предпоставка за поява на синдром на раздрусаното бебе (Shaken baby syndrome).

Синдром на раздрусаното бебе

Ако не можете да се справите със ситуацията, не се страхувайте да потърсите помощ и подкрепа от медицински специалист или други майки, които преминават през същия период. Напомнете си още веднъж, че вие нямате вина за състоянието на детето, а и то не е опасно за него.  Просто си дайте време и то ще отмине.

Трябва ли да направя консултация с лекар?

Да, препоръчително е да потърсите съвет от лекар, ако бебето плаче неутешимо. Опитайте се да направите дневник, в който да записвате: времето, в което плаче; има ли прояви на някакви симптоми; с какво сте се хранили вие през деня. Вземете този дневник със себе си, когато посещавате лекаря.

Възможно е бебето да има симптоми, които показват по-сериозна причина за този прекомерен и неутешим плач. Трябва да потърсите незабавно лекарска помощ, ако бебето:

 • има необичайно писклив плач;
 • повръща зелена течност;
 • има кръв в изпражненията си;
 • приема много по-малко течности или има по-малко мокри пелени от обикновено.

Дори ако детето не показва никакви очевидни признаци на заболяване, освен прекомерния плач, все още е добра идея да се обърнете към лекар, който или ще потвърди коликите, или може да диагностицира друг проблем като:

 • алергия или непоносимост към млечни продукти;
 • рефлукс;
 • затруднения с поемането на гърдата и позиционирането. Ако кърмачето засуква и след малко се отдръпне може да има нужда да коригирате позата на кърмене. Най-добре е в такъв случаи да се обърнете към консултант по кърмене.

 

Източници:

https://www.babycentre.co.uk
https://www.whattoexpect.com
http://www.breastfeeding-problems.com
https://www.breastfeedinginc.ca
http://www.motherandchildhealth.com

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...СнимкиЛайфстайлФизиологияЛеченияЗдравни проблемиСпециалистиСоциални грижиИсторияБотаникаНовиниВидеоОрганизацииНормативни актовеПроизводители