Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Кърмене на бебе с алергия към белтъка на кравето мляко

Кърмене на бебе с алергия към белтъка на кравето мляко

Кърмене на бебе с алергия към белтъка на кравето мляко - изображение

Повечето хранителни алергии се срещат по време на най-ранно детство, а алергията към белтъка на кравето мляко е признат проблем в първата година от живота на бебето. Тя е най-често срещания вид алергия, но за щастие много деца я израстват до към 5 годишна възраст. Диагнозата се поставя на база фамилна анамнеза, клинична симптоматика, лабораторни изследвания и се потвърждава при отстраняване и повторно въвеждане на алергена.

Какво всъщност представлява хранителната алергия?

Хранителните алергии се случват, когато имунна система (която се бори с инфекциите) се обърква и реагира на това, което за повечето хора е безвредно като например белтъка (казеин и суроватъчен протеин) в кравето мляко. Всеки път, когато млечен протеин попадне в организма имунната система реагира и започва да се бори с него като „нашественик”. Това води до освобождаване на вещество наречено хистамин, което причинява типичните симптоми, по които се познава алергичната реакция – подуване, сърбеж, уртикария, повръщане и хриптене.

Възможно ли е кърмените бебета да са алергични към белтъка на кравето мляко?Проявява ли се алергия при кърмено бебе

Отговорът на този въпрос може да ви учуди, но той е: „Да”. Кърмените бебета реагират не на майчиното мляко, а на следи от протеини, които попадат в кърмата. Това се случва при консумация на млечни продукти от майката и недоброто им разграждане в нейния организъм. Чувствителните на млечни продукти бебета е вероятно да реагират и на специфични антитела към белтъка на кравето мляко, които преминават чрез кърмата.

Какви са симптомите при алрегията?

Симптомите, с които се проявява алергията могат да бъдат незабавни или забавени. Това е така, тъй като непоносимостта към белтъка на кравето мляко е разделена на IgE-медиирана (незабавна) реакция и клетъчно-медиирана (забавена) реакция. При IgE-медиираната реакция симптомите започват в рамките на 2 часа от попадането на млечния протеин в организма на бебето, докато забавения тип реакция може да започне 48 часа до седмица по-късно.

Обрив в резултат на алергияСимптомите, които се проявяват при реакцията от бърз тип включват:

 • хрипове;
 • затруднено дишане;
 • кашлица;
 • стягане в гърлото;
 • разтройство;
 • повръщане;Подуване и сълзене от очите
 • диария;
 • сърбеж;
 • подуване и сълзене от очите;
 • копривна треска;
 • спадане на кръвното налягане, което води до световъртеж или загуба на съзнание.

А тези появяващи се часове до дни по-късно:

 • редки изпражнения Колики(евентуално с кръв);
 • повръщане;
 • отказ от хранене;
 • раздразнителност;
 • колики;
 • кожни обриви.

Трудно е да се определи дали тези симптоми са причинени от алергия към млечен протеин или се дължат на друга причина.

Какво да правите, ако подозирате, че бебето може да има алергия към белтъка на кравето мляко?

Симптомите могат да бъдат незабавни или забавени и се появяват, след като в организма на бебето е попаднал млечен продукт. Това може да се случи, освен с кърмата също ако бебето е дохранвано с адаптирано мляко или ако захранвате с млечни продукти.

Ако мислите, че детето реагира на млечни продукти е необходимо веднага да се консултирате с вашия лекар.Потърсете лекарста помощТой ще бъде в състояние да прецени дали симптомите, които проявява кърмачето е вероятно да бъдат причинени от алергия към белтъка на млякото или има друга причина за появата им.

Необходимо е при непоносимост към млечни продукти да се направи разлика между непоносимост към лактозата, която е невъзможност за разграждане на млечната захар и алергия към белтъка на кравето мляко. Двете състояния се различават, но биха могли да възникнат едновременно, тъй като хранителната алергия може да доведе до вторична непоносимост към лактоза.

Вашият лекар вероятно ще ви насочи към специалист. Ще бъде необходимо да отговорите на няколко важни въпроса, които ще улеснят поставянето на диагнозата в определена степен. Затова е добре да се запознаете с тях. Лекарят вероятно ще попита:

 • Какви продукти смятате, че предизвикват симптомите?
 • Колко време след кърмене започват те?
 • Кога са се проявили за първи път?
 • Колко бързо се развиват?
 • Колко дълго продължават?
 • Колко често се проявяват?
 • Едни и същи ли са всеки път?
 • Детето или друг член от семейството има ли алергични състояния като екзема или астма?

Кои храни да ограничите

При установена алергия към белтъка на кравето мляко ограничаването и спирането на храните от диетата ви, които съдържат лактоза (млечна захар) няма да помогне, тъй като проблемът са белтъците.

Ограничаване на млечните продукти от диетата на майкатаВ случаи, че бебето проявява лека степен на чувствителност към млечни продукти, имате възможност да облекчите симптомите му, като премахнете някои храни от диетата си като прясно мляко, кисело мляко, сметана, сирене, сладолед, извара. Възможно е да приемате малки количества от тези храни без това да се отрази на детето. Но ако то е силно алергично, ще бъде необходимо да премахнете всички източници на млечни протеини, което изисква по-внимателен прочит на етикетите на закупуваните от вас храни.

Ако млечните продукти, които консумирате преминат термична обработка може да намалят, но няма да елиминират алергените.

Когато премахнете тези храни от диетата си, поради чувствителност от страна на кърмачето към тях, вие може отново да ги включите в хранителния си режим след няколко месеца. Много бебета израстват чувствителността си между 6 и 18 месечна възраст, а други след 3-тата година. Ако обаче реакцията на бебето е била тежка е необходимо да изчакате поне още 6 месеца преди отново да опитате да въведете млечен продукт.

С какво може да се храните

Бихте могли да имате една добре балансирана диета, дори и без да консумирате всеки млечни продукти, получавайки протеини от риба, телешко, пилешко, яйца, ядки и боб. Можете да използвате, обогатени с калций соево мляко, оризово мляко, бадемово мляко, кокосово мляко, конопено мляко или портокалов сок, за да ви снабдят с 1000 мг калций всеки ден (или вземете калциеви добавки).Какво може да консумирате ако бебето е алергично към млечни продукти

Може да приемате и мултивитамини, но не пропускайте да прочетете етикетите им, тъй като някой от тях съдържат скрити алергени.

Ако бебето не показва признаци на подобрение или симптомите се влошат 2-3 седмици, след като сте на диета без млечни продукти, може да се наложи да се елиминират и други храни като пшеница, яйца, соя или ядки.

Понякога бебетата са алергични към повече от една храна. В такива случаи има вероятност да останете на диета с ограничен прием на продукти през цялото време, докато кърмите, или докато бебето стане на 1 година. Много бебета превъзмогнат своите хранителни алергии след първия си рожден ден.

Няма причина да отбивате кърмачето. Кърмата осигурява важни ползи за здравето на бебето -  защита от инфекции, намалява риска от хронични заболявания като захарен диабет и затлъстяване и повишава интелигентността в бъдеще.

Кърменето създава специална връзка между майката и бебето, като все повече бебета му се наслаждават и във втората година от живота си. Опитайте се да промените диетата си и може да успеете да продължите кърменето до тогава, докогато и двамата пожелаете.

Когато започнете въвеждането на твърди храни, а бебето ви е алергично или с хранителна непоносимост...

Ако установите, че бебето ви реагира чрез кърмата на храни, които вие консумирате ще се наложи да бъдете особено внимателни при въвеждането на твърди храни. Реакциите след директния прием на храни могат да бъдат по-сериозни, отколкото, когато бебето реагира чрез майчиното мляко. Ако мислите, че детето е алергично е изключително важно да се консултирате с лекар, преди да се въведат по-рисковите храни.

Още информация свързана с темата ще откриете в:"Кърмене на бебе с хранителни алергии".

Източници:

http://kellymom.com
https://www.breastfeeding.asn.au
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://breastfeeding.support
http://kidshealth.org
https://www.allergyuk.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...СнимкиАлтернативна медицинаНовиниФизиологияИсторияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители