Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Кърмене след секцио

Кърмене след секцио

Кърмене след секцио - изображение

Кърменето е едно от най-ценните отношения в живота. То е акт, който ще отнеме много време и ще има трайно въздействие върху здравето както за майката, така и за нейното бебе. Осигурява близост, свързване, храна за новороденото и хормонален коктейл, който е от полза както за майката, така и за детето.

Все по-чести в днешно време са ражданията чрез цезарово сечение. Много от тях са неочаквани и е добре бъдещите майки да се информират относно процедурата предварително.

Едно оперативно раждане може да даде своето отражение върху желанието и опитите за кърмене. Майки, които с нетърпение очакват нормално раждане, може да се почувстват разочаровани, тъй като техните очаквания не са се изпълнили. Дори може да се страхуват, че ще се "провалят"с кърменето, защото не са родили нормално.

Тези опасения са неоснователни, защото няма причина, естественото хранене на детето да не бъде успешно след секцио.

Тук много важна роля могат да имат партньорите. За щастие през последните няколко години те биват насърчавани да присъстват при раждането на бебето. По този начин вашия партньор ще ви бъде силна морална и физическа подкрепа още от раждането.

Помощ от партньора след раждането

Кърмене след раждането

Напомнете на лекаря, педиатъра и на акушерките, че искате да кърмите бебето възможно най-скоро.

В някои болници бебето се поставя в контакт „кожа до кожа“ с майката, докато тя все още е на операционната маса. Веднага след като педиатърът е установил добро състояние на бебето, то може да бъде поставено под стерилните завеси на гърдите на майката, докато лекарят довърши операцията. Ако това не е възможно в операционната ще се случи на малко по-късен етап в стаята за възстановяване.

Кърмене скоро след раждането

Често се случва кърменето да се забавя, тъй като майките, които са преминали през оперативно раждане се нуждаят от допълнително време, за да се възстановят, преди да се почувстват физически стабилни да поемат и кърмят бебето си. Веднага щом са в пълно съзнание и достатъчно бдителни те могат да вземат новороденото и да направят първи опит за кърмене. Обикновено това се случва при жени, на които е поставена спинална упойка, а не обща анестезия. Те могат да държат бебето по-рано и да го носят за по-дълъг период от време.

Позиционирането на новороденото към гърдата е много важно, за да помогне да се установи кърменето и да се предотврати болезнеността на зърната. Уверете се, че държите кърмачето точно както трябва - тялото му да е близо до вас, брадичката до гърдите, а носа свободен (да не бъде притиснат в гърдата), за да диша спокойно.

И все пак колко време след раждането може да получите бебето и да започнете кърменето зависи от това как се чувствате (вие и бебето). Както вече стана ясно все повече болници позволяват контакт с кожата веднага след раждане, стига да е безопасно както за вас, така и за новороденото, а също така дават на майките възможността да кърмят веднага след секцио, докато са все още в операционната зала. Така че, ако ви предстои раждане и имате планирано цезарово сечение, говорете с лекаря си за желанието ви да поемете и кърмите детето си веднага след операцията, ако разбира се го позволяват обстоятелствата.

Кога кърменето трябва да изчака?

Въпреки че, е най-добре за майката и бебето да бъдат в контакт „кожа до кожа“ веднага след раждането и бебето да бъде кърмено в рамките на един час, не след всяко оперативно раждане това може да се случи.

Бебетата, родени чрез секцио, може да са малко сънливи, особено ако майката е била под пълна анестезия и то за по-продължителен период от време. Това, не означава, че кърменето няма да бъде успешно. Трябва да знаете, обаче, че можа да е необходимо повече време за потичане на майчиното мляко. Също така бебето може да се нуждае от допълнително насърчаване и стимулиране, за да остане будно по време на кърмене, но този период обикновено трае само няколко дни.

При някои майки родили чрез цезарово сечение, се наблюдава по-късно спускане на кърмата, вероятно поради допълнителния стрес от операцията. Можете да стимулирате лактацията като:

 • започнете кърменето възможно най-скоро;
 • използвате помпа за кърма, ако не можете да бъдете с бебето в рамките на първите 12 часа;
 • имате по-чести контакти кожа до кожа с бебето;
 • кърмите често - на всеки два-три часа, ден и нощ;

Какви позиции за кърмене са най-добри след секцио?

На майките, които са родили оперативно, често им е трудно да намерят удобна позиция, в която да кърмят, без да оказват натиск върху операцията.

Най-вероятно дори ще решите, че кърменето е доста некомфортен процес (най-вече заради болката, която изпитвате). Затова е важно да откриете позиция, която оказва най-малкото натиск върху мястото на оперативния разрез.

Най-препоръчвани след секцио са:

 • страничната позиция – тя е най-удобна за много майки, особено през първите няколко дни след операцията;
 • поза футболна топка - с бебе, подкрепено от възглавница за кърмене;
 • поза облегната на гръб при цезарово сечение.

Пози на кърмене след секцио

Някои позиции ще бъдат по-удобни от други, така че трябва да опитате различни и да установите коя е най-удобна за вас.

Повече информация относно позиционирането може да намерите в: „Подготовка и пози за кърмене“.

Болкоуспокояващи след раждането – да ги приемате ли?

Вероятно ще ви бъдат назначени болкоуспокояващи след раждането. Докато ги употребявате за кратко и в безопасна доза (най-много една таблетка на всеки шест до осем часа), те не са проблем за бебето и са съвместими с кърменето.

Много майки се притесняват, че предписаните им медикаментите тях след раждането, ще окажат неблагоприятно въздействие върху кърмачето. Не се колебайте да ги приемате, ако имате нужда от тях, тъй като силната болка може да повлияе негативно върху кърменето. Както обезболяващите така и антибиотиците преминават в кърмата в много малки количества. Освен това обемът на коластрата, получена през първите няколко дни на кърменето, също е много малко, така че количеството медикаменти, поети от бебето е минимално.

Повече за медикаментите по време на кърмеен в: "Лекарства по време на кърмене".

Гъбични инфекции, дължащи се на антибиотици след цезарово сечение

Трябва да сте наясно, че антибиотиците се прилагат рутинно след цезарово сечение и могат да причинят свръхрастеж на гъбички, което да доведе до вагинална гъбична инфекция (вагинална кандидоза), гъбична инфекция в устната кухина (орална кандидоза), областта под памперса при бебето, както и върху зърната на гърдите.

Ако сте приемали антибиотици след оперативно раждане, това може да увеличи вероятността новороденото да развие млечница (т.е. гъбична инфекция) в устата и / или евентуално в областта на пелените. Можете да предотвратите появата на инфекции чрез:

 • пробиотик;
 • прецизно почистване и стерилизиране на бутилки, части за помпа и биберони след всяка употреба;
 • добро почистване и подсушаване на зърната след кърмене и честа смяна на подплънките (ако използвате такива);
 • избягване на антибиотици, когато те не са необходими.

Ако все пак се развие млечница, инфекцията може да бъде предавана между вас и бебето. Затова посъветвайте се с лекар, за да предпише противогъбичен продукт, който да използвате върху зърната на гърдите и в устата на бебето.

Повече информация ще откриете в „Кърмене и млечница“.

Когато се приберем у дома

Почивката е важна за всяка майка, но още повече за майка, родила чрез цезарово сечение. Кърменето ви дава прекрасно извинение да седнете или да легнете!

Кърмене и почивка

При някои майки е необходимо повече време за възстановяване в сравнение с това необходимо при нормално раждане. Тъй като цезаровото сечение се счита за коремна операция, внимавайте да не повдигате нещо, което е по-тежко от бебето, поне за 6 седмици или до следродилния преглед. Тялото ви достатъчно трябва да има достатъчно време да се възстанови.

В заключение

Не позволявайте на никого да ви убеждава, че не можете да кърмите след цезарово сечение. Ако имате нужда от допълнително насърчение, свържете се с консултант, който с радост ще ви помогне с всякакви въпроси относно кърменето. Бихте могли да се свържете и с друга майка, която е кърмила след цезарово сечение, за да получите съвет от личен опит!


Източници:

breastfeedingbasics.com
whattoexpect.com
breastfeeding.asn.au
kellymom.com
www.askdrsears.com
birthbootcamp.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиХранене при...Алт. медицинаЛайфстайлФизиологияЛеченияИсторияНовиниЛюбопитноСпортЗдравни съветиВидеоОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители