Ягодово тирамису
Необходими продукти:
450 г крема сирене
600 г замразени ягоди
8 яйца
2 ч. ч. захар
150 - 200 мл сметана с висока масленост (около 33%)
1 ч. ч. брашно
20 г ванилова захар
70 мл ягодов ликьор
Начин на приготвяне:
Размразете ягодите, но не ги затопляйте, а просто ги сложете в съд с капак за 5 - 6 часа. Отцедете течността, налейте я в подходящ съд, сложете 3 - 4 с. л. захар и сложете на котлона. Варете в продължение на 5 минути и охладете сиропа. Ягодите направете на пюре, минете го през цедка, към него добавете ликьора и изстиналия сироп.
Заемете се с блата. Разбийте 3 яйца с чаша захар на максимална скорост за 7 - 10 минути, докато сместа не побелее и не увеличи обема си. След това, продължавайки да разбивате, прибавете брашното и бързо замесете тесто. Разбийте 2 белтъка до състояние на "твърда пяна". Когато в белтъците започнат да се образуват малки мехурчета, бавно и постепенно сложете 1 с. л. ванилова захар. Прибавете пяната към тестото и внимателно отдолу нагоре разбъркайте с помощта на лъжица. Полученото тесто изсипете във форма подмазана с масло, като дебелината на слоя не трябва да бъде повече от 1,5 см. Поръсете повърхността с малко захар и изпечете при 180 градуса до готовност. След това изчакайте да изстине до състояние "топло" и нарежете (може на ивици, кръгчета, на кубчета, както предпочитате). Сложете изрязаните формички на дъното на подходящи съдове (купички, чашки), надупчете ги на няколко места в средата с вилица и залейте с ягодовия сос (трябва да покрие блата напълно). Оставете да се напоява в продължение на 40 минути. През това време направете крема.
Разбийте 5 жълтъка и 1/2 ч. ч. захар до получаването на гъста бяла маса, прибавете крема сиренето и мъничко сол и отново разбийте. Разбийте студената (но не ледена) сметана и я смесете с крема. Разбийте още веднъж всичко. Останалите 3 белтъка разбийте с неизползваното количество ванилова захар до познатото състояние "твърда пяна". Прибавете към крема и разбъркайте старателно.
Върнете се към купичките, в които приготвяте десерта. Във всяка от тях сложете от крема, заравнете повърхността и потупайте леко дъното в кърпа, за да излезе излишния въздух. Приберете вашето тирамису в хладилник за 10 - 12 часа.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ПЮРЕ ОТ ПЛОДОВЕ И СМЕТАНА 190 г
ЧАЙ ФИЛТЪР РОЙБОС С ЯГОДИ И СМЕТАНА * 20 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ
ХРИСТИНА ПРОФЕСИОНАЛНО МАСАЖНО ОЛИО ЯГОДА, ШАМПАНСКО И СМЕТАНА 500 мл
ХРИСТИНА МАСАЖНО МАСЛО ЯГОДА, СМЕТАНА И ШАМПАНСКО 150 мл
SPEICK МЕЛОС НАТУРАЛЕН САПУН СЪС СМЕТАНА 100 г
ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г 6550
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Какво трябва да знаем, когато разбиваме сметана
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Ябълков сладкиш с грис
- Полезна ли е заквасената сметана
- Аптека "Еова", с. Ягода
- Сос от топено сирене със сметана и кашкавал
- Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
Коментари към Ягодово тирамису