Ягодова торта с кокосов крем
Необходими продукти:
400 грама ягоди (или микс от ягодоплодни)
4 супени лъжици кокосови стърготини
За блата:
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша заквасена сметана
2 яйца
кората на 1 лимон
1 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода
щипка сол
масло за намазване на формата и брашно за поръсването на дъното й
За крема:
500 милилитра кокосово мляко
3 жълтъка
3 супени лъжици захар
1 - 2 супени лъжици брашно
За плодовото пюре:
400 грама ягоди (или други ягодоплодни)
3 супени лъжици захар
2 супени лъжици вода
3 супени лъжици светъл ром
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 160 градуса. Подмажете дъното на подходяща форма с масло и поръсете с брашно.
Настържете кората на 1 лимон.
Разбийте яйцата със захарта и добавете щипка сол.
След това прибавете сметаната, настърганата цитрусова кора и разбъркайте добре.
Пресейте брашното в купа заедно с бакпулвера и содата.
Прибавете към яйчната смес със сметаната, бъркайки, за да не се образуват бучки.
Изсипете полученото тесто в подготвената форма и изпечете блат в продължение на около 35 - 40 минути.
Готовността проверявайте с помощта на клечка за зъби.
Нека блатът се охлади за около 5 минути в съда, извадете, разрежете на две хоризонтално, за да се получат два по-тънки.
Направете крема, като разбъркате жълтъците със захарта до еднородност, прибавете брашното и постепенно налейте кокосовото мляко, разбърквайки старателно, за да не се образуват бучки.
Прехвърлете сместа в подходящ съд и поставете на котлона на ниска температура. Нека заври, като бъркате непрекъснато с тел за разбиване на яйца. Кремът да се приготвя в продължение на около 5 - 7 минути, докато се сгъсти.
Когато свалите от огъня, покрийте съда с найлоново фолио, което притиснете към крема, за да не се образува коричка на повърхността. Оставете да се охлади.
Следва направата на плодовото пюре. Смесете водата и захарта в подходящ съд и поставете на котлона да се вари в продължение на 3 минути. Добавете рома, а след това и стритите или смлени на пюре плодове.
С половината от сладката комбинация покрийте единия от блатовете, който ще бъде основата на тортата. След това разпределете 1/3 от крема, сложете втория блат, отново плодовото пюре и завършете, намазвайки с крем повърхността и страните на тортата. Поръсете с кокосовите стърготини и приберете десерта в хладилника за час.
Когато извадите, украсете с пресни плодове и поднесете.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Лятна торта с плодове без печене
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Торта с малини и червено френско грозде
Коментари към Ягодова торта с кокосов крем