Ябълков щрудел с ванилов сладолед
Необходими продукти
За тестото:
250 грама брашно
1 яйце
25 милилитра олио
60 грама масло за намазване
30 грама брашно за поръсване
За плънката:
1,5 килограма ябълки
1 лимон
100 грама стафиди
10 грама канела
50 грама бадемови листенца
50 грама захар
Начин на приготвяне:
Отделете жълтъка от белтъка. Пресейте брашното, направете куп от него, в центъра на който оформете вдлъбнатина. В нея сложете жълтъка и олиото. Замесете с ръце гладко тесто, като наливате по малко топла преварена вода. Месете в продължение на 10 - 12 минути, докато получите еднородна маса, която лесно се разтяга. След това оформете тестото като топка, намажете го с олио, сложете го в подходящ съд и покрийте с чиста кърпа. Оставете за 2 часа на топло място.
През това време пригответе плънката. Измийте и подсушете стафидите. Смесете захарта и канелата. Измийте и обелете ябълките, отстранете сърцевината със семената и нарежете плодовете на парчета с дебелина 1,5 см. След това нарежете всяка част на малки парченца. Изсипете ги в тенджера, добавете сока от лимона, след това стафидите, захарта с канелата, бадемовите листенца. Разбъркайте всичко добре.
Сглобете щрудела. Сложете маслото в подходящ съд на силен огън. То трябва да се разтопи, но не бива да допускате да заври. Свалете от котлона и оставете да изстине на стайна температура.
Застелете плота с ленена кърпа, която поръсете равномерно с брашно. Сложете тестото и го разточете, след това внимателно го разтеглете с ръце. Разточва се от средата към края. Трябва да се получи тънък правоъгълен пласт с размери 80 на 100 см. Тестото наистина да е тънко, отрежете дебелите краища.
Намажете повърхността с разтопеното и изстинало масло (използвайте четка). Разпределете равномерен слой от плънката, оставяйки по 3 см в края без пълнеж. Навийте руло с помощта на ленената кърпа (покривка). Прищипете краищата. Намажете рулото с разтопеното масло.
Застелете тава с хартия за печене, намажете и нея с масло. Сложете десерта и го покрийте с кърпа. Изчакайте 15 минути, след което сложете да се пече във фурната при 200 градуса в продължение на 20 - 25 минути (до готовност на тестото).
Когато от щрудела започне да се отделя сок, който се карамелизира, извадете десерта от фурната, нарежете го на 7 - 8 парчета и оставете да изстине на стайна температура. Готови сте на половина. Финалната част направете преди поднасянето. А именно: сложете колкото парчета желаете в тава, застлана с хартия за печене и поставете във фурната за 10 минути. Сервира се горещ. Много е важно да не прегорите тази вкуснотия, затова внимавайте.
Поднесете с топка ванилов сладолед, украсете с бадемови листенца, пресни плодове или друго по ваш избор.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЕМПЕР ДАМСКИ ДЕЗОДОРАНТ FASIO 200 мл
ПРАЙВ ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА EYE CANDY 100 мл
ПРАЙВ ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА FRIDAY 100 мл
ПРАЙВ ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА ITALIANO 80 мл
ПРАЙВ ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА ROUGE 95 мл
ПРАЙВ ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА VEGA ROUGE 100 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Енергизиращо смути за изгаряне на мазнините в областта на корема
- Нежен ванилов сладкиш с прясно мляко
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Ванилия
- Ябълка
- Ябълковият оцет като средство за отслабване
- Великденски курабии с масло
Коментари към Ябълков щрудел с ванилов сладолед