Ябълков щрудел с ванилов сладолед
Необходими продукти
За тестото:
250 грама брашно
1 яйце
25 милилитра олио
60 грама масло за намазване
30 грама брашно за поръсване
За плънката:
1,5 килограма ябълки
1 лимон
100 грама стафиди
10 грама канела
50 грама бадемови листенца
50 грама захар
Начин на приготвяне:
Отделете жълтъка от белтъка. Пресейте брашното, направете куп от него, в центъра на който оформете вдлъбнатина. В нея сложете жълтъка и олиото. Замесете с ръце гладко тесто, като наливате по малко топла преварена вода. Месете в продължение на 10 - 12 минути, докато получите еднородна маса, която лесно се разтяга. След това оформете тестото като топка, намажете го с олио, сложете го в подходящ съд и покрийте с чиста кърпа. Оставете за 2 часа на топло място.
През това време пригответе плънката. Измийте и подсушете стафидите. Смесете захарта и канелата. Измийте и обелете ябълките, отстранете сърцевината със семената и нарежете плодовете на парчета с дебелина 1,5 см. След това нарежете всяка част на малки парченца. Изсипете ги в тенджера, добавете сока от лимона, след това стафидите, захарта с канелата, бадемовите листенца. Разбъркайте всичко добре.
Сглобете щрудела. Сложете маслото в подходящ съд на силен огън. То трябва да се разтопи, но не бива да допускате да заври. Свалете от котлона и оставете да изстине на стайна температура.
Застелете плота с ленена кърпа, която поръсете равномерно с брашно. Сложете тестото и го разточете, след това внимателно го разтеглете с ръце. Разточва се от средата към края. Трябва да се получи тънък правоъгълен пласт с размери 80 на 100 см. Тестото наистина да е тънко, отрежете дебелите краища.
Намажете повърхността с разтопеното и изстинало масло (използвайте четка). Разпределете равномерен слой от плънката, оставяйки по 3 см в края без пълнеж. Навийте руло с помощта на ленената кърпа (покривка). Прищипете краищата. Намажете рулото с разтопеното масло.
Застелете тава с хартия за печене, намажете и нея с масло. Сложете десерта и го покрийте с кърпа. Изчакайте 15 минути, след което сложете да се пече във фурната при 200 градуса в продължение на 20 - 25 минути (до готовност на тестото).
Когато от щрудела започне да се отделя сок, който се карамелизира, извадете десерта от фурната, нарежете го на 7 - 8 парчета и оставете да изстине на стайна температура. Готови сте на половина. Финалната част направете преди поднасянето. А именно: сложете колкото парчета желаете в тава, застлана с хартия за печене и поставете във фурната за 10 минути. Сервира се горещ. Много е важно да не прегорите тази вкуснотия, затова внимавайте.
Поднесете с топка ванилов сладолед, украсете с бадемови листенца, пресни плодове или друго по ваш избор.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ GREAT PARTEA PINK 18 ВИДА * 5
НовБЕТИНА БАРТИ КОМПЛЕКТ BIG BEAR HUGS ДУШ ГЕЛ 200 мл + ЛОСИОН ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО 200 мл
НовЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ WINTER GINGER TEA ASSORTED филтър 4 ВИДА * 8
НовКУБА ROYAL ДЕО СПРЕЙ ЗА МЪЖЕ 200 мл
НовАМИКС УЕЙ ПРО ФЮЖЪН ПРОТЕИН ОВКУСЕН 2300 г
Безплатна доставка за България!КИНЕТИКС ЛОСИОН ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО ПОРТОКАЛ И КЕХЛИБАР 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
- Направете си домашен антивирусен оксимел с мощно действие против грип
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Ябълков сладкиш с грис
- Топ 5 на причините да ядете ябълка всеки ден
- Ванилия
Коментари към Ябълков щрудел с ванилов сладолед