Шоколадов тарт със сушени сини сливи и крем ганаш с маскарпоне
Необходими продукти
За плънката:
- 250 грама сушени сини сливи (да не са прекалено изсъхнали и твърди)
- 4 супени лъжици ром
- 200 грама маскарпоне
- 200 грама млечен шоколад
- 250 милилитра течна сметана с висока масленост (35-38%)
За основата:
- 100 грама масло
- 200 грама брашно
- 1 чаена лъжица какао
- 1 жълтък
- 1 чаена лъжица ром
- щипка ванилия
- щипка сол
- 60 грама пудра захар
Начин на приготвяне:
Измийте сушените сини сливи, залейте ги с рома и оставете да престоят 2-3 часа.

Направете основата.
Разбъркайте до еднородност мекото масло с жълтъка, солта, пудрата захар, какаото, ванилията и рома.

Добавете брашното и замесете пясъчно тесто.

Оформете го като топка. То ще бъде нежно и меко на допир.

Подмажете с масло дъното и стените на разглобяема кексова торта с диаметър 22 сантиметра и с ръце разпределете тестото по тях, като височината на ръбовете отстрани да бъде около 4 сантиметра.

Продупчете основата на няколко места с вилица и приберете в хладилника за 20 минути, след това изпечете за около 20 минути във фурната при 200 градуса.
Междувременно пригответе крема.
Налейте сметаната с дълбок съд, добавете при нея шоколада и нека той се разтопи на среден огън, а сместа да стане еднородна и гъста.


Тогава сложете маскаропонето в нея и разбъркайте.

Върху изпечения блат разпределете сините сливи (отцедете излишната течност, ако има такава) и ги покрийте с неустоимия ганаш крем.



Приберете десерта в хладилника. След 5-6 часа кремът ще е станал плътен и още по-вкусен. Тогава може да поднесете.

Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: edimdoma.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АЛДА АРОМАТИЗАТОР ШОКОЛАД 100 мл
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД 300 г
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
НЕЙЧЪРС ЕЙД КОЛАГЕНОВ ШЕЙК ШОКОЛАД 8000 мг на прах 225 г
ШОКОЛАД КОМФОРТ СЪС СЛАБИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ 20 г
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Черен шоколад - изкушение или лекарство
- Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Черният шоколад понижава кръвното налягане
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Черният шоколад има положителен ефект върху черния дроб
- Мокър шоколадов сладкиш без яйца
- Ограничаване на консумацията на шоколад
- Шоколадови кексчета с пълнеж от извара
Коментари към Шоколадов тарт със сушени сини сливи и крем ганаш с маскарпоне