Рецепти за шоколадово руло с маскарпоне

Шоколад с маскарпоне е сред предпочитаните комбинации, когато става въпрос за десерти. Затова ви предлагаме две рецепти за домашно шоколадово руло с крем маскарпоне, като едното е за тези от вас, които избягват да хапват тесто, защото основата му е от белтъци и не съдържа брашно.
Шоколадово руло с крем маскарпоне и лимон
Необходими продукти:
- 250 грама маскарпоне
- 200 грама шоколад
- 120 милилитра течна сметана
- 80 грама брашно
- 75 грама масло
- 50 грама пудра захар
- 3 яйца + 2 жълтъка
- 6 супени лъжици захар
- 2 супени лъжици какао
- 1 лимон
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Смесете в купа брашното с какаото и щипка сол. Отделно разбийте яйцата заедно с жълтъците и 1/2 супена лъжица захар до получаването на бяла пяна.
Пресейте сухите съставки директно в съда разбитите яйца, налейте разтопеното масло и внимателно разбъркайте до еднородност.
Изсипете тестото в тава, застлана с пергамент и намазнена с олио.
Изпечете блата за 6-10 минути при 180 градуса. Когато бъде готов, обърнете го върху тънка тъкан, посипана с какао и отстранете хартията.
Бързо навийте руло, което оставете да се охлажда.
През това време разбийте маскарпонето с 50 грама пудра захар, сметаната и настърганата кора на лимона.
Когато блатът се охлади, развийте го и сиропирайте със сладка течност, направена от 1 супена лъжица захар и 1/3 чаена чаша вода. След това намажете с крема и отново навийте.
Приберете десерта в хладилника за 30 минути. Щом го извадите, обилно покрийте с разтопения шоколад.
Може да украсите рулото с готови шоколадови фигурки, с бадемови листенца или по ваш избор.
Лимоновите корички в рецептата може да замените с портокалови, с ванилия или да използвате друг любим аромат за приготвянето на вашия десерт.
Шоколадово руло с блат от белтъци с маскарпоне
За блата от белтъци:
- 4 белтъка
- 100 грама захар
- 1 чаена лъжица светъл балсамов оцет
- 1 чаена лъжица ванилова захар
- малко кокосови стърготини
- малко кафява захар
За шоколадовата маса:
- 100 грама шоколад
- 3 супени лъжици какао на прах
- 1 супена лъжица масло
- 1 супена лъжица прясно мляко
- 1/2 чаена чаша захар
За крема:
- 125 милилитра течна сметана
- 250 грама маскарпоне
- 150 грама извара
- 1/2 чаена чаша кондензирано мляко
Начин на приготвяне:
Първо направете шоколадовата маса, като начупете шоколада на парчета и сложете в тенджера. Добавете какаото, захарта, маслото, налейте лъжица прясно мляко и сварете комбинацията, докато се сгъсти. Консистенцията трябва да бъде кремообразна и достатъчно мека.
Докато шоколадът се охлажда, заемете се с крема.
Разбийте маскарпонето заедно с изварата и кондензираното мляко. Разбийте леко сметаната и тогава я добавете към останалите продукти.
Време е за блата. Разбийте белтъците, като започнете на ниска скорост, която след това променете до максимална и тогава започнете да добавяте по 1 супена лъжица от захарта. Разбивайте до получаването на пухкава маса. Накрая налейте балсамовия оцет, сложете и ваниловата захар и разпределете равномерно сместа в тава, застлана с лист пергамент. Поръсете повърхността с кокосови стърготини и изпечете основата за 30-40 минути при 160 градуса.
Кокосът ще се препече, но така трябва.
Извадете блата от фурната и оставете за 5 минути. След това прехвърлете върху кърпа, която предварително сте посипали с кафява захар. Отстранете пергамента (намокрете с вода, използвайки четка).
Покрийте с шоколадовата маса (оставете малко за украса), след това нанесете крема от маскарпоне и извара.
Навийте руло (от по-късата страна), като си помагате с кърпата. Подравнете краищата.
Поръсете с пудра захар и украсете със заделения шоколад.
Приберете десерта в хладилника за 15 минути, след това сложете за още половин час във фризера.
Вместо шоколад, може да използвате гъст ягодов крем или сос.
Добър апетит!
Коментари към Рецепти за шоколадово руло с маскарпоне