Рецепти за шоколадово руло с маскарпоне
Шоколад с маскарпоне е сред предпочитаните комбинации, когато става въпрос за десерти. Затова ви предлагаме две рецепти за домашно шоколадово руло с крем маскарпоне, като едното е за тези от вас, които избягват да хапват тесто, защото основата му е от белтъци и не съдържа брашно.
Шоколадово руло с крем маскарпоне и лимон
Необходими продукти:
- 250 грама маскарпоне
- 200 грама шоколад
- 120 милилитра течна сметана
- 80 грама брашно
- 75 грама масло
- 50 грама пудра захар
- 3 яйца + 2 жълтъка
- 6 супени лъжици захар
- 2 супени лъжици какао
- 1 лимон
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Смесете в купа брашното с какаото и щипка сол. Отделно разбийте яйцата заедно с жълтъците и 1/2 супена лъжица захар до получаването на бяла пяна.
Пресейте сухите съставки директно в съда разбитите яйца, налейте разтопеното масло и внимателно разбъркайте до еднородност.
Изсипете тестото в тава, застлана с пергамент и намазнена с олио.
Изпечете блата за 6-10 минути при 180 градуса. Когато бъде готов, обърнете го върху тънка тъкан, посипана с какао и отстранете хартията.
Бързо навийте руло, което оставете да се охлажда.
През това време разбийте маскарпонето с 50 грама пудра захар, сметаната и настърганата кора на лимона.
Когато блатът се охлади, развийте го и сиропирайте със сладка течност, направена от 1 супена лъжица захар и 1/3 чаена чаша вода. След това намажете с крема и отново навийте.
Приберете десерта в хладилника за 30 минути. Щом го извадите, обилно покрийте с разтопения шоколад.
Може да украсите рулото с готови шоколадови фигурки, с бадемови листенца или по ваш избор.
Лимоновите корички в рецептата може да замените с портокалови, с ванилия или да използвате друг любим аромат за приготвянето на вашия десерт.
Шоколадово руло с блат от белтъци с маскарпоне
За блата от белтъци:
- 4 белтъка
- 100 грама захар
- 1 чаена лъжица светъл балсамов оцет
- 1 чаена лъжица ванилова захар
- малко кокосови стърготини
- малко кафява захар
За шоколадовата маса:
- 100 грама шоколад
- 3 супени лъжици какао на прах
- 1 супена лъжица масло
- 1 супена лъжица прясно мляко
- 1/2 чаена чаша захар
За крема:
- 125 милилитра течна сметана
- 250 грама маскарпоне
- 150 грама извара
- 1/2 чаена чаша кондензирано мляко
Начин на приготвяне:
Първо направете шоколадовата маса, като начупете шоколада на парчета и сложете в тенджера. Добавете какаото, захарта, маслото, налейте лъжица прясно мляко и сварете комбинацията, докато се сгъсти. Консистенцията трябва да бъде кремообразна и достатъчно мека.
Докато шоколадът се охлажда, заемете се с крема.
Разбийте маскарпонето заедно с изварата и кондензираното мляко. Разбийте леко сметаната и тогава я добавете към останалите продукти.
Време е за блата. Разбийте белтъците, като започнете на ниска скорост, която след това променете до максимална и тогава започнете да добавяте по 1 супена лъжица от захарта. Разбивайте до получаването на пухкава маса. Накрая налейте балсамовия оцет, сложете и ваниловата захар и разпределете равномерно сместа в тава, застлана с лист пергамент. Поръсете повърхността с кокосови стърготини и изпечете основата за 30-40 минути при 160 градуса.
Кокосът ще се препече, но така трябва.
Извадете блата от фурната и оставете за 5 минути. След това прехвърлете върху кърпа, която предварително сте посипали с кафява захар. Отстранете пергамента (намокрете с вода, използвайки четка).
Покрийте с шоколадовата маса (оставете малко за украса), след това нанесете крема от маскарпоне и извара.
Навийте руло (от по-късата страна), като си помагате с кърпата. Подравнете краищата.
Поръсете с пудра захар и украсете със заделения шоколад.
Приберете десерта в хладилника за 15 минути, след това сложете за още половин час във фризера.
Вместо шоколад, може да използвате гъст ягодов крем или сос.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Крингъл - датски сладкиш с канела и ядки
- Руло без печене
- Лесно шоколадово руло - пънче
- Бисквитено руло с маслен кокосов крем
- Медено руло с орехи и мармалад
- Руло зебра с млечен крем и бисквитки
- Бързо руло със сухо мляко
- Руло с крем от бял шоколад
- Сладко канелено руло с пекан и мед
- Бисквитено руло с кондензирано мляко и ядки (без печене)
Коментари към Рецепти за шоколадово руло с маскарпоне