Руло със стафиди и канела
Необходими продукти:
За рулото:
- 2 яйца
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 4 супени лъжици масло, безсолно
- 1/4 чаена чаша захар
- 4 чаени чаши брашно, пресято
- 1 чаена чаша стафиди
- 1 пакетче суха мая
- 3/4 чаена лъжичка канела
- 1 щипка бахар
- 1 щипка прясно настъргано индийско орехче
- 1 супена лъжица портокалова кора, ситно настъргана
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 жълтък, разбит с малко вода /за намазване/
За плънката:
- 4 супени лъжици омекотено масло, безсолно
- 2/3 чаена чаша кафява захар
- 1 супена лъжица канела
За глазурата /по желание/:
- 1/2 чаена чаша пудра захар
- 1 чаена лъжичка ванилия, екстракт
- 1 чаена лъжичка прясно мляко
Начин на приготвяне:
- В малка тенджерка разтопете маслото на слаб огън.
- Добавете млякото и гранулираната захар и загрейте до не повече от 50 градуса. Разбъркайте добре.
- Изсипете сместа в дълбока купа и добавете маята. Оставете я да престои така около 10 минути.
- В друга купа смесете брашното, канелата, бахара, индийското орехче и солта.
- Добавете ги към сместа с маята, заедно с яйцата, стафидите и настърганата портокалова кора.
- Разбъркайте с миксер на средна скорост за около 10 минути. Използвайте бъркалките за тесто.
- Оформете тестото на топка и покрийте купата с найлон. Оставете го да втасва, докато не удвои размера си /около 1,5 часа/.
- През това време пригответе плънката, като смесите омекотеното масло, кафявата захар и канелата.
- Когато тестото втаса, го разделете на 2 равни части и разточете всяка една от тях под формата на квадрат върху набрашнена повърхност.
- Разпределете половината плънка върху единия квадрат и го завийте на руло. Повторете същото с другата половина от тестото.
- Поставете рулата в намазнена тава, като завитият край остане отдолу.
- Оставете ги да втасат за около час.
- Намажете рулата с разбития във вода жълтък и ги сложете да се пекат в средата на фурната при температура 180 градуса.
- Печете до златисто кафяво и ги оставете да се охладят.
- За да направите глазурата, смесете в малка купа пудрата захар, прясното мляко и ванилията и разбъркайте добре.
- Глазирайте рулата, след като се охладят напълно.
- Нарежете на по-дебели резени и ги поднесете.
Забележка!
По желание бихте могли да добавите и орехи.
Да ви е сладко!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Крингъл - датски сладкиш с канела и ядки
- Бисквитено руло с маслен кокосов крем
- Лесно шоколадово руло - пънче
- Рецепти за шоколадово руло с маскарпоне
- Руло Фереро Роше
- Руло без печене
- Медено руло с орехи и мармалад
- Сладко канелено руло с пекан и мед
- Бързо руло със сухо мляко
- Руло с крем от бял шоколад
Коментари към Руло със стафиди и канела