Цветен хляб (с натурални оцветители)
Необходими продукти:
500 - 600 грама брашно
300 милилитра вода или прясно мляко
50 милилитра олио
40 грама мая
2 чаени лъжици сол
2 супени лъжици сок от червено цвекло
2 супени лъжици сок от морков
2 супени лъжици сок от спанак
1 супена лъжица захар
Начин на приготвяне:
Първо си подгответе "боичките" за оцветяване на тестото. За направата на зелен цвят използвайте спанак и магданоз, за оранжев - морков (може да добавите и малко куркума, ако имате), за розово - червено цвекло. След това смесете в купа 2 супени лъжици от брашното (с връх), малко захар, залейте маята с 1/3 от млякото (топло) и покрийте сместа с кърпа за 15 минути. Когато втаса, налейте в брашното, в което сте сложили солта, добавете и млякото. Замесете тесто, месете старателно и разделете на 4 части. Едната оставете бяла, а останалите 3 оцветете с подготвените боички. За целта смесете тестото с оцветителя и месете всяка цветна топка по 3 - 5 минути, за да се разпредели равномерно цвета. Сложете тестото в купа, покрийте с кърпа и оставете да втасва (за около час). Когато обемът се увеличи 3 пъти, разточете всеки цвят по отделно. Пластовете да са с дължината на тавата. Подредете ги един върху друг в нея, намажете с олио и навийте на руло. Оставете 40 - 60 минути.
Загрейте фурната до 220 градуса и изпечете хляба в продължение на 20 минути. За да не прегори отгоре, покрийте с фолио или с хартия за печене. Когато се изпече, покрийте с кърпа и оставете за 10 минути. След това извадете от формата и да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Двуседмична диета с хляб
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Бига - квас за хляб по италиански
- Рецепти за домашен хляб с кокосово брашно
- Домашен хляб със сушени домати и парченца маслини (за хлебопекарна)
- Вместо хляб си направете кълнове от лимец или ръж
Коментари към Цветен хляб (с натурални оцветители)