Царевични питки със свинско месо (Пупусас)
Пупусас са плоски и пълнени питки. През 2005 година биват официално обявени за национално ястие на Ел Салвадор. Приготвят се от царевично или оризово брашно, подобно на венецуелската и колумбийската арепа. Пълнят се с една или повече съставки, като сирене, тиква, боб, пържено или печено свинско месо Чичарон или друго.
Обикновено се сервират със зелева салата с моркови и червен лук (Куртидо) и доматена салца с репички (Чимол). Традиционно се ядат с ръце и не се използват съдове. Точният произход на питките не е доказан. Тази рецепта се е приготвяла от настанилите се някога в Ел Салвадор испанци.
Необходими продукти
За пълнежа:
- 400 грама свинско месо, нарязано на хапки
- 3-4 скилидки чесън, наситнен
- 1 глава лук, наситнен
- 1 зелена сурова чушка, нарязана на ситно
- 1 домат, наситнен
- сол и черен пипер на вкус
- 125 грама моцарела (1 топка), настъргана
- 100 грама кашкавал, настърган
За тестото:
- 2 чаши царевично брашно (Maseca или друго)
- 300 милилитра хладка вода (1 1/2 чаени чаши)
Начин на приготвяне:
Смесете царевичното брашно с хладката вода и замесете тесто.
Разделете го на 6 или 8 малки топки.
В сгорещена мазнина запържете месото, лука, чесъна, чушката, домата и подправките до готовност. След като изстинат, пасирайте до гладкост.
Разточете внимателно с ръце всяка топка тесто и напълнете с настъргания кашкавал, моцарела и лъжичка от пасираното месо.
Затворете и оформете питка. Изпържете в сгорещена мазнина за около 3-4 минути от страна и прехвърлете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Поднесете питките със зелева салата с моркови и червен лук (Куртидо) или с доматена салца с репички (Чимол), които също се приготвят традиционно в Ел Салвадор.
Може да консумирате питките Пупусас както топли, така и студени.
Да ви е вкусно!
Снимки: Личен архив
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Свинско с домати и лук на фурна
- Рецепти за свинска пача чорба
- Печено свинско филе с домати, кашкавал и чесън
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Свински пържоли с гъби в сметанов сос
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Цветни рулца от тортила питки
- Пържено свинско със стар лук
- Тутманик
Коментари към Царевични питки със свинско месо (Пупусас)