Зелева салата с моркови и червен лук (Куртидо)
Куртидо е вид леко ферментирала зелева салата, типична в салвадорската кухня и в други държави в Централна Америка. Обикновено се приготвя със зеле, лук, моркови, риган, а понякога се добавя и сок от лайм. Прилича на българското киселото зеле или корейското кимчи. Обикновено се сервира с царевични питки Пупусас, които са национален деликатес в Ел Салвадор.
Необходими продукти:
- 1 малка глава зеле, нарязана на тънко
- 1 глава червен лук, нарязана на ивици
- 1 морков, настърган
- 1 чаена лъжичка риган
- зехтин (или друга мазнина)
- сол и оцет на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете зелето и лука в буркан и ги залейте с вряла вода. Оставете да престоят така 1 минута и изплакнете със студена вода. Отцедете добре течността, върнете продуктите в буркана, добавете с настърганите моркови и овкусете със зехтин, сол и оцет. Оставете сместа да престои 30 минути (или няколко часа в хладилник, ако разполагате с повече време), докато поеме всички аромати.
Сервирайте като гарнитура към традиционните в Ел Салвадор цареввични питки със свинско месо Пупусас или консумирайте самостоятелно.
Да ви е вкусно!
Снимки: Личен архив
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Салати
- Зеленчукови салати
- Салата от прясно зеле с рулца от раци и колбас
- Салата от прясно зеле с шунка, царевица и крутони
- Салата от зеле с краставици и царевица
- Салата от червено зеле, моркови и мента
- Салата от зеле и моркови
- Трицветна зеленчукова салата с кисело мляко
- Салата "Колсло" със заквасена сметана и горчица
- Зелева салата с царевица и чесън
- Царевични питки със свинско месо (Пупусас)
- Зелева салата с фенел
Коментари към Зелева салата с моркови и червен лук (Куртидо)
Опитах салатата и е много добра. Като зелева салата, но е мека и същевременно, хрупкава. Препоръчвам!