Хрупкави картофки с чесън и пармезан

Пържените картофки са любими на малки и големи и почти не минава месец, в който да не ги сложим на тигана. Обаче, както знаем, не са много здравословни, заради процеса им на обработка. За щастие има различни алтернативи да си приготвите хрупкави ароматни картофки, без да ги пържите и без да добавяте излишна мазнина. Представяме ви такъв вариант, а вие не забравяйте, след като ги опитате, да споделите впечатленията си.
Необходими продукти:
- 4 картофа
- 3/4 чаени чаши настърган пармезан
- 2 чаени лъжици сол
- 3/4 чаени лъжици чесън на прах
- 2 супени лъжици зехтин
- готварски спрей
- 2 супени лъжици листенца от магданоз
Начин на приготвяне:
Пригответе 2 тави за печене на картофките и загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте добре картофите. Ако желаете, може да ги обелите, но коричката им придава по-добър вкус, така че, ако не ви пречи, по-добре ги оставете небелени.
Нарежете ги на дълги тънки пръчки.
Сложете 1 тенджера с вода на котлона да заври. Пригответе си друга голяма купа със студена вода и добавени кубчета лед.
След като водата започне да ври, сложете 1/4 от картофите и ги варете за 2 минути, след което с решетъчна лъжица ги прехвърлете в ледената вода. Бланширайте по този начин всички останалите картофи, като ги разделите на още 3 части.
Извадете картофите върху кухненска кърпа, за да се отцедят от излишната вода и да се подсушат напълно. Сложете ги в голяма купа.
В отделен съд смесете пармезана, солта и чесъна на прах.
Полейте картофите със зехтина и ги разбъркайте, след което добавете подправките и размесете отново, за да се подправи всеки резен от картофите.
Напръскайте двете приготвени тави с готварския спрей (или ги намажете с мазнина). Разделете картофите в двете тави и ги подредете в един слой. Сложете ги във фурната, като на половината време ги обърнете, печете ги докато станат златисто - кафяви, за около 25-30 минути.
Прехвърлете готовите картофи в купа, поръсете ги с нарязания магданоз и сервирайте със сос по желание.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thekitchn.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ЗЕЛЕНЧУКОВО ПЮРЕ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ТИКВА И КАРТОФИ 190 г
РЕНДЕ ЗА РЯЗАНЕ НА КАРТОФИ RAZ189
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ТЕЛЕШКО МЕСО С МОРКОВИ И КАРТОФИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ СПАНАК С МОРКОВИ И КАРТОФИ 190 г
ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ СЪС ЗЕЛЕН БОБ И ЗАЕШКО 220 г 6853
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Намалете високата температура със суров картоф
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Картофи - полезни свойства и рискове за здравето
- Сладък картоф
- Картофена диета за отслабване – същност, варианти и предимства
- Картофи със сос бешамел и кашкавал на фурна
- Картоф
- Как да си захванем роза с помощта на суров картоф?
- Пилешко филе с картофи и гъби, запечени със сметана и майонеза
Коментари към Хрупкави картофки с чесън и пармезан