Хляб с джинджифил и меласа (петмез)
Необходими продукти:
- 150 грама пълнозърнесто пшенично брашно
- 250 грама пшенично брашно
- 10 грама прясна мая
- 8 грама сол
- 100 милилитра вода
- максимум 250 милилитра прясно мляко
- 70 грама петмез
- 20 грама олио
- 5 зърна карамфил
- 3 грама пресен джинджифил
- 1 пръчка канела
Начин на приготвяне:
Сложете настъргания джинджифил, карамфила, канелата във водата и нека всичко се вари в продължение на 3 - 5 минути на слаб огън. Затворете съда с капак и оставете да изстива. След това прецедете и долейте с млякото (най-много 250 милилитра). Смесете двата вида брашно, натрошете маята с ръце и смесете всички продукти с кухненски робот за две минути. Затворете и оставете за 15 минути. След това месете на средна скорост в продължение на 7 минути. Тестото трябва да е меко и да се залепя по ръцете. След това месете с ръце и ако е необходимо намажете дланите си с олио. Оформете тестото като топка, поставете в съд, покрийте го и оставете за 15 минути.
Разтеглете тестото с ръце под формата на правоъгълник, навийте го на руло, поставете го в подмазана с масло тава с ръба надолу, покрийте и оставете за 40 минути. Изпечете в предварително загрята до 200 градуса фурна до готовност (около 40 - 50 минути).
Петмеза може да замените с тъмен мед.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НУРС БИЛКОВА ПАСТА ЗА ДЕТОКС 240 г 313011
НовЕЛИМУС СЕКС ЪП саше 9 г * 1
НовНУРС МЕЛАСА ОТ ХВОЙНА 400 г
БАЛЕН МЕЛАСА ОТ РОЖКОВ (ПЕТМЕЗ) 800 г
НовМИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ 10 ЦВЯТА 85 г 6606020020
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ С БЛЕСТЯЩ ЕФЕКТ 5 ЦВЯТА 142 г 6606020021
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Джинджифил, Исиот, Джинджър
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Как да изгорим мазнините с канела и джинджифил
Коментари към Хляб с джинджифил и меласа (петмез)