Хляб от червено цвекло
Необходими продукти:
- 3/4 чаша топла вода
- 1 и 1/2 чаши сурово пюре от цвекло (от 2 и 1/2 броя цвекло - обелени, сварени и намачкани)
- 3 и 1/2 чаши брашно
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 чаени лъжички сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 2 и 1/4 чаени лъжички активна суха мая
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете сухата мая, захарта и водата и оставете настрана за 5 минути. Изсипете в купа брашното, солта, маята, пюрето от цвекло и зехтина и хомогенизирайте с миксер.
Омесете на ръка или с миксер тестото, докато стане гладко и еластично. Сложете го в намазнена купа, покрийте и оставете да втаса, докато удвои размерите си (около 60-90 минути). Оформете втасалото тесто на кръгла топка, сложете върху хартия за печене или върху камък и покрийте с намазнено прозрачно фолио. Оставете да втаса отново за около 45-60 минути, докато се удвои.
Загрейте фурната до 190 градуса. Поставете тава на най-горния ред на фурната и налейте в нея 1 чаша вода. Поръсете хляба с малко брашно, направете форма по избор с назъбен нож и изпечете във фурната на реда под тавата за 30-35 минути или до готовност. След като хляба изстине, нарежете на филийки и сервирайте.
Приятен апетит!
tablespoon.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- 22 интересни факта за хляба
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Хляб от червено цвекло