22 интересни факта за хляба
1. Машината за рязане на хляб е изобретена през 1928 година от Отто Фредерик. Нарязаният хляб, в последствие е наречен най-доброто изобретение, откакто се продава пакетиран хляб.
2. През Втората световна война, когато храната била оскъдна, е забранено да се продава прясно изпечен хляб, защото "вкусът на току-що изпечен хляб ще насърчи хората да изядат прекалено много". Затова той трябва да бъде поне на 24 часа, преди да бъде пуснат в продажба.
3. Квасът, от който се прави хлябът е организъм, който живее във въздуха и всеки може да го захване лесно.
4. Разграничаването на "горната кора" идва от около 1600-та година. Тогава хлябът е приготвян в каменни пещи, а основата му се е замърсявала. Богатите изрязват долната част и консумират "горната кора".
5. Храненето на патици с хляб може да им създаде големи проблеми.
6. Хлябът се разваля 6 пъти по-бързо, когато е прибран в хладилник, отколкото на стайна температура.
7. Древните египтяни използват мухлясал хляб за лечение на рани и изгаряния, възползвайки се от антибиотичните ефекти на плесените, открити случайно от Александър Флеминг.
8. Преди гумичката за моливи да бъде измислена, хората използват меката част на хляба, за да изтриват следите от молив.
9. Във Франция по закон пекарните трябва да приготвят хляба от самото начало (от смилането на зърното), за да могат да се нарекат пекарни.
10. Пекарна в Сан Франциско приготвя хляб с квас от 166 години, като във всеки има част от оригиналното "майчино тесто" от 1849 година.
11. В повечето случаи пълнозърнестият хляб на пазара е оцветен бял.
12. Хавайският сладък хляб е донесен на острова от португалски емигранти.
13. "Хлябът на феята" е често срещано ястие, което се поднася по рождени дни в Австралия. Състои се от намазана филия с масло, поръсена със захарни пръчици.
14. По време на разкопки в Херкуланеум в открит хляб на 2000 години, а рецептата е пресъздадена от Британския музей.
15. Първата храна, консумирана на Луната, е хляб и вино. Бъл Олдрин носил със себе си хляб и вино, заедно с малък чайник.
16. В Исландия има традиционен хляб, който се пече в гърне, заровено в близост до горещ извор.
17. Предизвикателство кара хората да направят "сандвич" със Земята. За целта те поставят по една филия хляб в две противоположни точки - едната е Испания, а другата Нова Зеландия.
18. Чабата не е традиционен италиански хляб, той се създава през 80-те години, като отговор на популярността на багетите.
19. От 1266 година до 2008-ма било незаконно да се продава хляб от 600 грама в Англия. Той трябвало да бъде или 800, или 400.
20. Германия предлага най-голямото разнообразие от хлябове - около 200 вида.
21. Хлябът става по-сладък, колкото повече го дъвчете, защото слюнката разгражда нишестето в захари.
22. Интересен факт за филмовите фенове: актьорът от "Игра на тронове" Бен Хоуки, които играе Хот пай, отваря своя собствена пекарна и продава хляб във формата на вълчища.
По статията работи: Данна Панджарова
Източник: kickassfacts.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Еврейски безквасен хляб Маца
Коментари към 22 интересни факта за хляба