Хлебна запеканка с домати, кашкавал и яйчена заливка

Необходими продукти:
- 1 бял хляб (добре е да бъде с по-плътна текстура, вместо порест)
- 200 грама кашкавал
- 5 яйца
- 2 глави стар лук (със средна големина)
- 500 грама домати
- 2 скилидки чесън
- босилек, сол и други подправки
- прясно мляко за потапяне на филиите и около 50 милилитра за заливката
Начин на приготвяне:
Нарязания лук изпържете в олио и добавете доматите, нарязани на парченца (обелете ципите им преди това). Оставете на среден огън под капак.
Когато доматите омекнат хубаво, махнете капака, увеличете температурата на котлона. Сместа трябва да изглежда като на следващата снимка.
Тогава я прехвърлете в съда на кухненски робот/блендер, подправете, сложете чесъна и смелете.
Част от хляба нарежете на филии с дебелина около 3 сантиметра (не по-тънки), потопете ги в прясно мляко, отцедете леко и подредете няколко от тях във форма (да покрият плътно дъното й).
Отгоре нанесете доматеното пюре, но първо отделете 3-4 супени лъжици от него.
Поръсете с половината от предварително настъргания кашкавал.
Следват отново филии, потопени в мляко, но тяхната дебелина да бъде около 1,5 сантиметра.
Останалия кашкавал. И завършете със заделеното количество доматен сос.
Яйцата разбийте за минута с малко прясно мляко (около 50 милилитра) и залейте продуктите в тавата с получената смес.
Изпечете ястието при 170 градуса, а времето е 45-55 минути и зависи от самата фурна.
Запеканката трябва да се зачерви.
Поднесете я, когато се охлади.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: povarenok.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Огретен от тиквички с пармезан и яйчена заливка
- Запеканка от тиквички с лук и кашкавал
- Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Да разбием заблудите - хляба
Коментари към Хлебна запеканка с домати, кашкавал и яйчена заливка