Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Запеканка със стар хляб, спанак и три вида сиренe

Запеканка със стар хляб, спанак и три вида сиренe

Запеканка със стар хляб, спанак и три вида сиренe - изображение

Необходими продукти:

  • 450 грама сурова наденица
  • 2 супени лъжици масло
  • 1 голяма глава лук, нарязана на тънко
  • 1 пакет замразен спанак (около 300 грама)
  • 3 бейгъла - на 2-3 дни или няколко филии хляб
  • 2 големи домата, нарязани на кубчета
  • 1/4 чаена чаша нарязани листа свеж босилек
  • 1 чаена чаша настърган пармезан
  • 1 1/2 чаена чаша настъргано сирене Грюер
  • 1 1/2 чаена чаша настърган чедър
  • 2 чаени лъжици сол
  • 1 чаена лъжица черен пипер
  • 8 яйца
  • 2 чаени чаши прясно мляко
  • 1 чаена чаша сметана
  • 2 супени лъжици дижонска горчица
  • 1/4 чаена лъжица лют червен пипер
  • 250 грама топено сирене, нарязано на кубчета

Начин на приготвяне:

В сгорещен тиган изпържете надениците до готовност - за около 12 минути. Сложете ги върху дъска и ги нарежете на филийки, дебели около 2 сантиметра. Прехвърлете ги в купа и оставете.

Разтопете маслото в същия тиган, в който сте пържили надениците. Добавете лука и го изпържете докато стане златист и се карамелизира - за около 10 минути.

През това време отцедете спанака през чиста кухненска кърпа. Сложете го в купата с наденицата. Добавете задушения лук, начупените филии хляб (бейгълите), доматите, босилека, пармезана, по 1 чаша от сирената грюер и чедър, посолете и подправете с черен пипер. Разбъркайте всички продукти с ръка.

Разбийте яйцата в друга купа, заедно със сметаната, горчицата, лютия пипер, малко сол и черен пипер.

Намазнете правоъгълна тавичка с масло и прехвърлете сухата смес там. Полейте с яйцата и притиснете, за да може хляба да абсорбира течността. Разпръснете парченцата топено сирене и поставете в хладилник под фолио за минимум час и половина (а най-добре за една нощ).

Загрейте фурната на 200 градуса. Поръсете запеканката с останалите по половин чаша Грюер и чедър и печете за 15 минути, след което намалете температурата на фурната до 170 градуса и продължете печенето за още 50 минути до 1 час.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thekitchn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлСнимкиХрани и ястияХранене при...Здравни съветиВидеоЛюбопитноНовиниДиетиИнтервютаБотаника