Сладка хлебна запеканка с ябълки и канела
Необходими продукти:
500 грама ябълки
150 грама сливи
1 бял хляб
1,5 чаена чаша прясно мляко
2/3 чаена чаша захар
4 яйца (3 жълтъка + 1 цяло яйце за намазване)
1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
1/2 чаена лъжица канела
1 супена лъжица масло
галета
Начин на приготвяне:
Нарежете хляба на филии, след това изрежете корите. Меката част нарежете на малки парчета и ги сложете в дълбока купа.
Измийте ябълките, обелете ги, отстранете сърцевината им със семената. Нарежете и тях на малки парчета, прибавете канелата, захарта, настърганата кора от лимона и разбъркайте.
Отделете жълтъците от белтъците. Смесете жълтъците с млякото, разбийте с вилица. С комбинацията залейте хляба.
Подмажете форма за печене с маслото, поръсете с галета. Покрийте дъното с хляб, върху него сложете ябълките и заравнете повърхността. Най-отгоре разпределете останалия хляб и с помощта на четка намажете с разбитото яйце.
Украсете с парченца сливи и поставете питата в загрята до 200 градуса фурна за около 30 - 35 минути. Десет минути преди да приключи печенето, може да поръсите със захар.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Запеканка от макарони с пилешко месо и сос бешамел
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Сладка хлебна запеканка с ябълки и канела