Хлебна запеканка с гъби и бекон
Необходими продукти:
6 чаени чаши нарязан на кубчета хляб
2 супени лъжици зехтин
250 грама бекон или шунка
1 глава лук
250 грама пресни гъби
4 яйца
1 чаена чаша заквасена сметана
200 грама настърган кашкавал
сол и смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете в нея хляба до златисто.
Сгорещете зехтина в тиган и изпържете нарязания лук, докато омекне. След това прибавете гъбите и бекона или шунката. Нека се приготвят в продължение на 8-10 минути и подправете със сол и смлян черен пипер на вкус.
В голям съд смесете яйцата със сметаната и настъргания кашкавал, като оставите малко от последния за поръсване. Към получената комбинация прибавете препечените късчета хляб и запържените продукти.
Разбъркайте всичко старателно и прехвърлете в подходяща форма за печене, която предварително сте подмазали с олио.
Поръсете повърхността със заделения кашкавал и поставете тавата във фурната. Нека ястието се приготвя около 25-30 минути.
Ще получите невероятно вкусен изискан хлебен пудинг.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия с гъби
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Хлебна запеканка с гъби и бекон