Украински галушки със заквасена сметана
Галушките са много популярно украинско ястие. Това са кнедли, приготвени от тесто, което се вари във вода, мляко или бульон. Приготвят се предимно с брашно и плънка от грис, извара или настъргани ябълки.
Има няколко варианта на галушки, в зависимост от региона, в който се приготвят. В Южна Украйна се сервират в доматен сос, а понякога и със заквасена сметана или с грейви сос.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 100 грама заквасена сметана
- 3 чаши брашно
- 100 милилитра вода
- сол на вкус
- 100 грама краве масло, полуразтопено
Начин на приготвяне:
Изсипете в купа водата и брашното и разбъркайте. Добавете полуразтопеното краве масло и хомогенизирайте с телена лъжица. Омесете меко тесто, покрийте с кърпа и оставете да почива за 15-20 минути.
Разточете тестото с дебелина 0,5-1 сантиметър и го нарежете на парчета с различна форма (обикновено се реже на квадратчета). Във вряща подсолена вода сварете парчетата за 10 минути на слаб огън. Извадете галушките с решетъчна лъжица или сложете в гевгир, за да отцедите излишната вода. Загрейте зехтин в тиган и ги запържете за кратко.
Сервирайте галушките със заквасена сметана или с доматен сос.
Приятен апетит!
ukrainefood.info
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Картофени кнедли
- Картофени кнедли с кашкавал и плънка от шунка и лук
- Зеленчукови кнедли
- Хлебни кнедли в гъбен сос с крема сирене и лук
- Рибени кнедли с крема сирене и лимон
- Кашкавалени кнедли в доматен сос
- Непалски пилешки кнедли - Момо
- Кнедли от извара с плънка от банан и шоколад
- Кайсиеви кнедли с ром и канела
- Кнедли от извара и грис с кайсиево сладко и златисто покритие
Коментари към Украински галушки със заквасена сметана