Непалски пилешки кнедли - Момо
Момо са непалски традиционни кнедли. Ако отидете в Непал, със сигурност ще може да ги опитате, тъй като те се продават почти на всеки ъгъл. Ако решите сами да си ги приготвите вкъщи, знайте, че не е нужно да имате опит, за да ги направите, защото се приготвят лесно и бързо. Може да поднесете момо с малко соев сос с люти чушки или със зелен лук със заквасена сметана вместо с традиционния непалски сос.
Необходими продукти:
за тестото:
- 100 грама брашно + още за омесване
- 100-120 милилитра вода
за пълнежа:
- 1 супена лъжица краве масло (или растително масло)
- 200 грама пилешка кайма (или 2 пилешки филета, наситнени)
- 1/2 глава лук, наситнена
- 2 големи скилидки чесън, наситнени
- 12 грама обелен джинджифил, ситно настърган
- 60 грама моркови, ситно настъргани и отцедени от течността
- 1/3 чаша кориандър, ситно нарязан
- 3/4 чаена лъжичка гарам масала
- 3/4 чаена лъжичка млян кимион
- 1/2 чаена лъжичка млян черен пипер
- сол на вкус
за соса:
- 1 голяма червена люта чушка
- 2 големи домата
- 1 супена лъжица зехтин
- 2 скилидки чесън, наситнени
- 10-12 грама джинджифил, обелен и наситнен
- 1/3 червен винен оцет (или друг)
- щипка захар
Начин на приготвяне:
тестото:
Разбъркайте в купа брашното с водата и омесете до гладко и меко тесто, след което покрийте с влажна кърпа и го оставете да втаса, докато правите пълнежа.
пълнежът:
Разбъркайте в голяма купа кравето масло (или растителното масло), пилешката кайма, лука, чесъна, джинджифила, морковите и кориандъра. Овкусете с гарам масала, кимион, черен пипер и сол на вкус. Запържете малко от пълнежа, опитайте на вкус и, ако е нужно, подправете.
кнедлите момо:
Сложете голям съд за готвене на пара да загрее и, щом водата заври, покрийте дъното на поставката с леко намазнена хартия за печене.
Разточете тестото, навийте на руло и накъсайте на 20-22 малки парчета, които оформете като топки и разточете на много тънки кръгове с диаметър около 6-7 сантиметра.
В центъра на всеки кръг сложете по 1 чаена лъжичка от пълнежа и затворете, като съберете краищата на тестото и притиснете с пръсти или с вилица, за да ги слепите. Повторете с останалото тесто и пълнеж по същия начин, след което поставете оформените кнедли момо в съда за варене на пара, покрийте и задушете за 12-14 минути или до готовност.
соса:
Загрейте тиган на силен огън и сгответе доматите и лютата чушка, като от време на време обръщате, докато леко почернее чушката. Свалете от котлона и оставете да се охладят, след което обелете и нарежете доматите на ситно, почистете и нарежете лютата чушка.
Загрейте зехтин в малък тиган на слаб огън и запържете в него чесъна за 30 секунди или докато започне да променя цвета си. Добавете джинджифила, захарта, наситнените домати, люта чушка и оцета. Овкусете на вкус и разбъркайте.
Сервирайте топъл соса с горещите кнедли момо.
Приятен апетит!
sbs.com.au
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Картофени кнедли с кашкавал и плънка от шунка и лук
- Картофени кнедли
- Рибени кнедли с крема сирене и лимон
- Зеленчукови кнедли
- Хлебни кнедли в гъбен сос с крема сирене и лук
- Кашкавалени кнедли в доматен сос
- Кнедли от извара с плънка от банан и шоколад
- Украински галушки със заквасена сметана
- Кайсиеви кнедли с ром и канела
- Кнедли от извара и грис с кайсиево сладко и златисто покритие
Коментари към Непалски пилешки кнедли - Момо