Торта с круши, рикота и сос карамел
Необходими продукти:
За тортата
- 2 големи яйца
- 260 грама брашно, пресято
- 225 грама пудра захар
- 85 грама кафява захар
- 120 милилитра мътеница
- 120 милилитра орехово олио
- 2-4 средно големи зрели круши
- 55 грама смлени бадеми
- 75 грама орехи, нарязани
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
- 1/2 чаена лъжичка канела
- 1/4 чаена лъжичка смлян джинджифил
- 1 чаена лъжичка прясно настъргано индийско орехче
За карамеления сос:
- 200 грама пудра захар
- 120 милилитра сметана
- 90 грама солено масло
- 1 чаена лъжичка сол
За декорация:
- сирене рикота
Начин на приготвяне:
За тортата
- Загрейте фурната до 180 градуса /на вентилатор/
- В дълбока купа смесете брашното, смлените бадеми, нарязани орехи, бакпулвера, содата и подправките.
- В отделна купа разбийте яйцата с пудрата и кафявата захар, докато се получи гъста смес.
- Добавете мътеницата и ореховото олио и разбъркайте добре, за да се хомогенизират.
- Смесете всички съставки и отново разбъркайте.
- Изсипете тестото за торта в намазнена дълбока форма, която предварително сте покрили с хартия за печене и изравнете с лъжица, ако е необходимо.
- Измийте крушите, разполовете ги и с помощта на лъжичка почистете семките.
- Разпределете ги върху сместа, като оставите върховете им да стърчат нагоре.
- Печете тортата в предварително загрята фурна за около 55-70 минути, а по средата на печенето я покрийте с алуминиево фолио.
За карамеления сос:
- Загрейте захарта в тенджера на средно висока температура. Не бъркайте, докато се топи, а просто разклащайте тенджерата.
- Когато захарта се разтопи напълно и придобие кехлибарен цвят, добавете маслото и разбъркайте енергично.
- Докато непрекъснато бъркате, изсипете сметаната в карамелената смес. Бъркайте около минута, до получаването на гладък сос.
- Отстранете от котлона и добавете солта. Отново разбъркайте.
Поднесете тортата със сирене рикота и щедро гарнирана с карамеления сос.
Да ви е сладко!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Лятна торта с плодове без печене
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Торта с малини и червено френско грозде
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
Коментари към Торта с круши, рикота и сос карамел