Торта Плодов рай
Необходими продукти
За блата:
90 грама пшенично брашно
80 грама захар
3 яйца
щипка сол
1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
За плънката:
200 грама консервиран ананас
100 грама светло грозде
30 грама къпини
1 банан
1 круша
360 грама кисело мляко
10 листчета желатин
400 грама крем фреш
2 броя манго
170 грама захар
1 райска ябълка
20 грама малини
150 грама пресни ягоди
2 праскови
15 грама ванилова захар
1 ябълка
За украса:
1 банан
1 киви
30 грама къпини
20 грама малини
5 грама желе за торти
няколко пресни ягоди
1 супена лъжица мед от шипки
Начин на приготвяне:
Смесете яйцата със захарта, сложете щипка сол и лимоновата кора.
Разбийте съставките с миксера на бързи обороти в продължение на около 5 минути. Сместа ще се получи много светла, пухкава и гъста.
Директно в яйчната комбинация пресейте брашното.
Разбъркайте с тел за разбиване на яйца, правейки движения в една посока отдолу нагоре.
Застелете дъното на подходяща форма (24 - 26 см) с хартия за печене. Стените на съда не намазвайте с нищо.
Изсипете тестото в и поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна. Печете около 20 минути, готовността проверете с помощта на клечка за зъби. Извадете блата да изстива върху решетка.
Направете плънката. Разбийте крем фреша с двата вида захар до образуването на "твърди върхове". Ако обичате по-сладко, сложете повече захар.
Смесете разбития крем с киселото мляко.
Залейте желатина със студена вода и след 5 минути я отцедете. Сложете го в купа, залейте със сока от консервирания ананас и поставете във фурната при 70 градуса. Нека се разтвори (това отнема около 1 - 2 минути).
Трябва да се работи много бързо, за да се получи нежно желе. В горещия желатин веднага добавете 3 - 4 супени лъжици от крема с кисело мляко и разбъркайте до еднородност.
Сега е и моментът да прибавите желето в основния крем, вливайки го на тънка струя, като едновременно с това е необходимо енергично да се бърка с тел за разбиване на яйца.
Оставете крема за 10 минути, а през това време подгответе плодовете и ги смесете с бъдещото желе.
Използвайте дълбока купа с вместимост 2,5 литра. Застелете плътно дъното и стените й с найлоново фолио. Изсипете нарязаните плодове.
Върху тях бъдещото желе и разклатете съда във всички страни в продължение на около минута, за да се премахнат образувалите се мехурчета с въздух.
През това време блатът е изстинал или е леко топъл. Поставете го върху желето и притиснете с ръка цялата повърхност, но внимателно, за да не се начупи и кремът да не излезе отстрани. Покрийте бъдещата торта с фолио и приберете във фризера за 30 минути. След това прехвърлете за още час - час и половина в хладилника. Важно е блатът да не престои във фризера, тъй като желатинът губи свойствата си при замразяване. В най-добрия случай нежният крем ще бъде с малки топчета желатин.
Обърнете втвърдения блат в подходящ съд и махнете фолиото. Затоплете меда и с него намажете всички нарязани плодове, които сте подготвили за украсата, след което ги разпределете по повърхността, както намерите за добре.
Медът, който остане, налейте в средата на тортата и върху него сложете горските плодове.
Желатинът разтворете във вода според инструкциите и нагрейте както е указано. С горещата заливка намажете всички плодове и цялата повърхност, за да получи гланциран вид. Приберете за няколко минути в хладилник.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Лятна торта с плодове без печене
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Торта с малини и червено френско грозде
Коментари към Торта Плодов рай