Тиквени кюфтенца с млечен сос
Необходими продукти:
- 500 грама тиквички
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 3/4 чаена чаша лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 чаена чаша галета
- 2 яйца, леко разбити
- 150 грама натрошено сирене
- 1/2 чаена чаша настърган кашкавал
- 1 супена лъжица сух риган
- 1/2 чаена чаша брашно
- мазнина за подмазване
Млечен сос:
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 1 чаена лъжичка лимонов сок
- 1 чаена лъжичка зехтин
- 2 чаени лъжички прясна мента, ситно нарязана
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- Обелете тиквичките, настържете и ги прехвърлете в гевгир.
- Поръсете с 1/4 чаена лъжичка сол, разбъркайте и ги оставете да се отцедят в продължение на 30 минути.
- Използвайте ръцете си, за да отцедите останалата вода и поставете тиквичките в купа.
- Добавете останалите съставки /без мазнината за подмазване/ и разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно.
- Подмажете дъното на две тави и използвайте лъжица, за да оформите кюфтенцата от тиква.
- Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20-25 минути до образуването на златисто кафява и хрупкава коричка.
- През това време направете млечния сос, като смесите всички съставки и разбъркате добре.
- Поднесете тиквените кюфтета топли, гарнирани с резени лимон и млечен сос.
Приятен апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Кюфтета от броколи и тиквички
- Кюфтета от елда със спанак, кашкавал и чесън
- Пържени кюфтета от карфиол
- Кюфтета от коприва и булгур с орехи
- Кюфтета от карфиол, моркови и ядки
- Спаначени кюфтета с броколи
- Кюфтета от киноа с моркови и кашкавал
- Кюфтета от грах със спанак, магданоз и чесън
- Кюфтета от тиквички с кашкавал и чесън
- Кюфтета от патладжан и кейл в доматен сос
Коментари към Тиквени кюфтенца с млечен сос