Тиквени кюфтенца с булгур и плънка от нахут

Необходими продукти:
- 1,200 килограма тиква, нарязана на кубчета
- 1 1/2 чаена чаша булгур
- 2 супени лъжици брашно
- 1 средна глава лук, настъргана
- 1/4 нарязан на ситно босилек
- настъргана кора на 1 портокал и лимон
- 1 чаена лъжица майорана
- 1 1/4 чаена лъжица сол
за плънката:
- 2 супени лъжици нахут
- 1 супена лъжица зехтин
- 1/2 глава лук, нарязана на ситно
- 2 чаени чаши нарязани на ситно зеленолистни (спанак, кейл и др.)
- 1 1/2 чаена лъжица сумак
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1/4 чаена лъжица миск подправка бахарат
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Накиснете нахута във вода за 8 до 24 часа (или го сложете в тенджера и сипете студена вода, когато заври, засечете 2 минути и свалете от котлона. Оставете да се накисне за 1 час).
За да приготвите кюфтенцата, сложете вода да заври и сварете тиквата, докато омекне - за около 20-25 минути. Отцедете и прехвърлете в купа. Намачкайте я, докато е все още топла, и веднага добавете булгура и брашното. Разбъркайте добре и прибавете босилека, лука, ригана, лимоновата кора, майораната и посолете. Омесете и оставете продуктите да се охладят.
Докато тестото за кюфтетата изстива, пригответе плънката: отцедете нахута и го разтрийте между дланите си, за да отделите ципата и зрънцата да се разделят на половинки. Сварете нахута във вряща вода за 10 минути. Отцедете.
В голяма суха тенджера загрейте зехтина и изпържете лука, докато омекне. Прибавете зеленолистните и когато се стопят, свалете от котлона. Сложете нахута, сумака, солта и бахарат. Прехвърлете в купа, измийте и подсушете тенджерата.
С мокри ръце вземете около 2 супени лъжици от тестото за кюфтетата и ги разстелете в ръцете си, в средата сложете малко от плънката и завийте кюфтето, като се опитате да му придадете форма на бейзболна топка. Поставете в тава и така оформете всички кюфтенца.
След като са готови, загрейте около 1-1,5 литра олио в тенджера и затоплете докато достигне около 200 градуса. Изпържете кюфтенцата, докато станат златисти.
Прехвърлете ги върху тава, застлана с хартия и отцедете.
Сервирайте ги на стайна температура.
eatingwell.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИО КЛИНЗИНГ КОМПЛЕКС сироп 250 мл
СОУ СИМПЪЛ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ ЗА ЗРЯЛА КОЖА OMEGA 30 мл
ПРОСТАТИЛ МАКС капсули * 30 ФИТОФАРМА
ЕЛИМУС СЕКС ЪП саше 9 г * 1
НЕЙЧЪРС ЕЙД САО ПАЛМЕТО КОМПЛЕКС таблетки 160 мг * 60
АЛАЙВ ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ желирани таблетки * 75
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Ползи за здравето от консумацията на булгур
- Булгур с пилешко и зеленчуци
- Тиква - полезни свойства и противопоказания
- Рецепти за приготвяне на салата Табуле с булгур
- Пикантен булгур със зеленчуци
- Елиминирайте чревните паразити с масло от тиквени семки
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Печена солена тиква
- Рецепти за домашно сладко от тиква
Коментари към Тиквени кюфтенца с булгур и плънка от нахут