Тарт с печени смокини
Необходими продукти:
- 2 цели яйца + 3 жълтъка
- 125 грама пудра захар
- семенцата от 1 ванилова шушулка
- 2 чаени лъжици царевично брашно
- 300 милилитра прясно мляко (пълномаслено)
- 300 милилитра пълномаслена сметана
- 7-8 смокини, разполовени
- 1 1/2 чаени лъжица мед
- 26 грама шамфъстък, нарязан на едро
за тестото:
- 140 грама масло, охладено и нарязано
- 250 грама брашно
- кората на 1 лимон, фино настъргана
- 100 грама захар
- 1 разбито яйце
- 1 супена лъжица прясно мляко
Начин на приготвяне:
Пригответе тестото: в купа сложете брашното, лимоновата кора и кубчетата масло. С пръсти втрийте студеното масло в брашното, за да се получат трохи - това може да го направите и в кухненски робот. Добавете захарта, яйцето, млякото и омесете. Увийте във фолио и охладете за 1 час.
Върху набрашнен плот премесете тестото и го разточете на тънък блат с диаметър 24 сантиметра. Прехвърлете в подходяща тавичка за печене, а излишното от тесто, което излиза от формата, премахнете. Върнете в хладилник за 30 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете намазнен лист от хартия за печене върху тестото и там изсипете няколко шепи бобови зърна. Изпечете блата за 15 минути, след което махнете зърната и допечете за 5-10 минути. Извадете от фурната и намалете температурата на 160 градуса.
За пълнежа смесете жълтъците и целите яйца, захарта, ванилията и царевичното брашно. Сложете в касерола млякото и сметаната. Загрейте и, когато течността заври, свалете от котлона и внимателно на тънка струя изсипете към яйчната смес при непрекъснато бъркане. Прецедете крема през сито, за да отстраните всички едри парченца, ако се е пресякло яйце.
Изсипете крема върху блата и отгоре подредете смокините.
Печете 40-50 минути, до суха клечка.
Изавадете от фурната и внимателно отсвободете блата от стените на тавата. Полейте с мед и поръсете с шамфъстък за украса.
Сервирайте десерта изстуден.
Може да го съхранявате до 3 дни в хладилник.
realfood.tesco.com
Коментари към Тарт с печени смокини