Галет с картофи и праз
Необходими продукти:
за тестото:
- 1/2 чаена чаша суров шамфъстък
- 2 1/2 чаени чаши брашно
- 1 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица захар
- 250 грама масло, студено, нарязано на кубчета
за плънката:
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 стрък праз, разрязан по дължина и на филийки
- 120 грама козе сирене
- 5 супени лъжици сметана
- 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
- 4 супени лъжици нарязан на ситно копър
- 2 големи картофа, тънко нарязани
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
Всички продукти за тестото сложете в кухненски робот и с няколко пулсации разбъркайте, за да се получат трохи. Друг вариант е да стриете с ръце маслото в брашното, като не прекалявате, за да не загреете твърде много маслото. Внимателно по време на работа на робота добавете 1/2 чаша леденостудена вода и оформете топка. Увийте във фолио и охладете за 30 минути.
За плънката сложете 1 лъжица олио в тиган и изпържете праза, докато омекне за около 5 минути. Прехвърлете в чиния.
Смесете козето сирене със сметаната, чесъна и подправете със сол и черен пипер.
Разделете тестото на 4 топки и всяка разточете.
Сложете ги в тави, застлани с хартия за печене. В средата на всеки блат сложете от сиреновата смес, като оставите без плънка широк ръб от 3 сантиметра в края. Поръсете с копър и разпределете тънко нарязаните картофи и праза. Сгънете краищата на тестото към центъра, като леко застъпите продуктите.
Намажете тестото с разбито яйце.
Изпечете галетите, докато коричката им стане златиста и хрупкава.
По желание, може да намажете леко с мед и да поръсите с още копър при сервиране. Също така, вместо 4 малки, може да направите 2 по-големи.
epicurious.com
Коментари към Галет с картофи и праз