Начало Хранене Рецепти Сосове, глазури, сиропи и подправки Млечни и сметанови Сос от домати и сметана за сарми (подходящ за замразяване)

Сос от домати и сметана за сарми (подходящ за замразяване)

Сос от домати и сметана за сарми (подходящ за замразяване) - изображение

Необходими продукти:

  • 150 грама лук
  • 120 грама моркови
  • 1 супена лъжица доматено пюре (с връх)
  • 3 супени лъжици накълцан магданоз
  • 250 милилитра вода
  • 250 грама заквасена сметана
  • сол, черен пипер
  • 2 супени лъжици олио
  • копър и/или копър на вкус и по желание
  • чили чушка


Начин на приготвяне:

Нарежете лука произволно (на полукръгчета, на кубчета, на четвъртинки...) и го запържете в олио на несилен огън. Добавете настърганите моркови, а две минути по-късно сложете и доматеното пюре. Нека всичко се приготвя около минута и тогава прибавете сметаната.

Накрая подправете соса, като може да използвате пресни копър или магданоз, които ще придадат приятен вкусов акцент на готовия продукт. Сложете и чили чушката.

Налейте водата, като не е задължително да употребите точно това количество, което е посочено, а използвайте толкова, колкото е необходимо, за да получите сос с предпочитана от вас гъстота.

Варете сместа 2 минути след кипване (на тих огън). В случай че ще заливате с него вече готови сарми, варенето трябва да продължи 5-7 минути.

Извадете чили чушката и охладете соса до стайна температура. Пресипете го в подходящ за замразяване съд, затворете с капак и увийте в найлонов пакет (или стреч фолио).

Поставете в хладилника за 2-3 часа, след което приберете във фризера, където съхранявайте, докато се наложи да използвате.

Добър апетит!

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: menunedeli.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛеченияДиетиХранене при...Ботаника