Сметанова супа с печени картофи и бекон

Необходими продукти:
600 грама картофи
400 мл пилешки бульон
450 мл сметана с масленост 15-20%
1 с. л. брашно (с връх)
50 грама масло
1 малка глава лук
4 парчета бекон
2-3 с. л. нарязан на ситно зелен лук
твърдо сирене (Чедър или друго по избор)
сол
смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Изпечете картофите цели във фурната до готовност (примерно 1 час при 180 градуса). Разтопете маслото и в него запържете нарязания на ситно лук на слаб огън, докато омекне. Добавете брашното и разбъркайте. Постепенно прибавяйте бульона и сметаната (може да използвате мляко), бъркайки хубаво, за да се разбият всички бучки. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността на вече изпечените картофи. Останалото оставете да изстине, обелете и нарежете на малки парченца.
Сложете картофите (и меката част, и парчетата) и варете на средна температура, разбърквайки периодично, докато не получите кремообразна консистенция. Посолете и подправете с черен пипер на вкус.
Беконът пържете, докато стане хрупкав, поставете го на салфетка, за да се изтече излишната мазнина и нарежете на парченца.
Поднесете супата като поръсите с бекона, сиренето и нарязан зелен лук.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Супи от мляко и млечни продукти
- Млечна супа с броколи, целина и моркови
- Сладка млечна каша от лимец с масло
- Супа със сметана и пушено месо
- Крем-супа от коприва със сметана и картофи
- Млечна супа с челядинки и кашкавал
- Крем-супа от спанак със зелен лук, прясно мляко и картофи
- Млечна супа с тиквички, картофи, пиперки и царевица
- Сметанова супа с боб, царевица и бекон
- Супа от топено сирене с домати и картофи
- Крем супа от аспержи и сметана
Коментари към Сметанова супа с печени картофи и бекон