Сладък хляб с канела
Необходими продукти:
500 грама брашно
100 грама захар на бучки
250 милилитра кефир или кисело мляко
10 грама суха мая
10 грама смляна канела
1 супена лъжица захар на пясък
щипка сол
Начин на приготвяне:
Изсипете 1 супена лъжица захар на пясък и сухата мая в кефира/киселото мляко. Прибавете 2-3 супени лъжици брашно, разбъркайте и оставете сместа да престои 10-15 минути на топло място.
След това подсолете и започнете да добавяте постепенно брашното, замесвайки меко тесто, което не се лепи по ръцете. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса (около 30 минути).
Щом това стане, омесете още веднъж и го разрежете на ленти, а тях - на кубчета.
В отделен съд сложете бучките захар и ги поръсете с канелата.
След това ги изсипете върху нарязаното тесто и придайте вид на хляб, "затваряйки" сладките кристалчета с тестото.
Поставете в подходяща форма, чието дъно сте покрили с пергамент и оставете да втаса за около 20-30 минути.
Щом обемът се увеличи и достигне до края на съда, сложете във фурната и изпечете в продължение на 25-35 минути.
Веднага след това извадете хляба от съда, докато карамелът не се е втвърдил.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Панцанела - италианска салата от домати и препечен хляб
- Пълнен хляб с пилешко филе, пушен бекон и гъби
- Картофен хляб с лук
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
Коментари към Сладък хляб с канела