Сладкиш Наполеон с лешников крем
![Сладкиш Наполеон с лешников крем - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/napoleon-s-leshnici.jpg)
Необходими продукти:
За лешниковия крем:
- 40 грама черен шоколад
- 3/4 чаена чаша течен шоколад
- 1 чаена чаша охладена сметана
- 1 яйце
- 2 жълтъка
- 1/3 чаена чаша захар
- 1/4 чаена чаша вода
- 1 чаена лъжица царевичен сироп
за захаросаните лешници:
- 1/2 чаена чаша захар
- 1 чаена чаша печени лешници, обелени
за блатовете:
- 1 лист бутер тесто, размразен
- 2 супени лъжици царевичен сироп
- 1 1/2 чаена лъжица вода
- 1/3 чаена чаша пудра захар
Начин на приготвяне:
Разтопете черния и течния шоколад и ги поддържайте топли.
Разбийте сметаната с миксер до меки върхове, след което охладете.
Яйцето и жълтъците разбъркайте за 5 минути.
Сложете захарта, водата и царевични сироп в касерола. Загрейте, за да се разтопят кристалчетата захар, след което оставете да ври за 4-5 минути, за да се получи сироп.
Излейте горещия захарен сироп към яйцата, като бъркате непрестанно с миксер, продължете да разбърквате 5 минути, за да стане пухкава смес, да увеличи обема си и да се охлади напълно.
Излейте шоколада към яйцата и отново разбъркайте, прибавете 1/3 от сметаната и разбъркайте с шпатула, след което прибавете останалата сметана и комбинирайте.
Охладете за 4 часа.
Застелете с фолио тава.
Сложете захарта в тиган и разбъркайте с вилица, за да се нагреят равномерно кристалчетата. Когато започне да се топи, прекратете бъркането и оставете да се карамелизира. Когато получите карамел разбъркайте лешниците и ги прехвърлете върху приготвената тава. Оставете да се охладят напълно.
Разточете тестото и го сложете в тава, покрита с фолио. Отгоре поставете втори лист фолио и притиснете с още една тава за тежест.
Печете за 15-20 минути на 200 градуса.
Междувременно разбъркайте 2 супени лъжици царевичен сироп с 1/3 чаена чаша вода.
Свалете горната тава от бутер тестото и го намажете със сместа от сироп и вода. Обърнете с помощта на лист хартия и намажете и долната страна. Върнете във фурната и печете още 15 минути.
С остър назъбен нож изрежете краищата на бутер тестото и го нарежете на 16 правоъгълника.
Сглобете десерта: Поставете 8 правоъгълника в тава и ги поръсете с пудра захар.
Сложете по малко от лешниковия крем в центъра на чиния и след това сложете правоъгълник от бутер тесто отгоре (без пудра захар). Разпределете остатъка от крема между тестените правоъгълници по чиниите и поръсете с карамелизирани лешници. Отгоре поставете по лист бутер тесто (с пудра захар) и поръсете с още карамелизирани лешници.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИО КОКОСОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
ЛИМОНОВ СЛАДКИШ С МАКАВО СЕМЕ - КРИСТИНА КАМПОС - ХЕРМЕС
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ШОКОЛАД 250 мл
БИГДЖИГС ДЪРВЕНА ПОСТАВКА СЪС СЛАДКИШИ BJ187
БИГДЖИГС ДЪРВЕН КОМПЛЕКТ ЗА РЯЗАНЕ НА СЛАДКИШИ BJ487
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Нежен ванилов сладкиш с прясно мляко
- Кулинарни шедьоври от бутер тесто
- Сладкиш с мандарини и филирани бадеми
- Малинов сладкиш с овесени ядки и маслени трохи
- Лесен кокосов сладкиш
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Ябълков сладкиш с грис
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Мокър шоколадов сладкиш без яйца
Коментари към Сладкиш Наполеон с лешников крем