Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Сладкиш Наполеон с лешников крем

Сладкиш Наполеон с лешников крем

Сладкиш Наполеон с лешников крем - изображение

Необходими продукти:

За лешниковия крем:

  • 40 грама черен шоколад
  • 3/4 чаена чаша течен шоколад
  • 1 чаена чаша охладена сметана
  • 1 яйце
  • 2 жълтъка
  • 1/3 чаена чаша захар
  • 1/4 чаена чаша вода
  • 1 чаена лъжица царевичен сироп

за захаросаните лешници:

  • 1/2 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша печени лешници, обелени

за блатовете:

  • 1 лист бутер тесто, размразен
  • 2 супени лъжици царевичен сироп
  • 1 1/2 чаена лъжица вода
  • 1/3 чаена чаша пудра захар

Начин на приготвяне:

Разтопете черния и течния шоколад и ги поддържайте топли.

Разбийте сметаната с миксер до меки върхове, след което охладете.

Яйцето и жълтъците разбъркайте за 5 минути.

Сложете захарта, водата и царевични сироп в касерола. Загрейте, за да се разтопят кристалчетата захар, след което оставете да ври за 4-5 минути, за да се получи сироп.

Излейте горещия захарен сироп към яйцата, като бъркате непрестанно с миксер, продължете да разбърквате 5 минути, за да стане пухкава смес, да увеличи обема си и да се охлади напълно.

Излейте шоколада към яйцата и отново разбъркайте, прибавете 1/3 от сметаната и разбъркайте с шпатула, след което прибавете останалата сметана и комбинирайте.

Охладете за 4 часа.

Застелете с фолио тава.

Сложете захарта в тиган и разбъркайте с вилица, за да се нагреят равномерно кристалчетата. Когато започне да се топи, прекратете бъркането и оставете да се карамелизира. Когато получите карамел разбъркайте лешниците и ги прехвърлете върху приготвената тава. Оставете да се охладят напълно.

Разточете тестото и го сложете в тава, покрита с фолио. Отгоре поставете втори лист фолио и притиснете с още една тава за тежест.

Печете за 15-20 минути на 200 градуса.

Междувременно разбъркайте 2 супени лъжици царевичен сироп с 1/3 чаена чаша вода.

Свалете горната тава от бутер тестото и го намажете със сместа от сироп и вода. Обърнете с помощта на лист хартия и намажете и долната страна. Върнете във фурната и печете още 15 минути.

С остър назъбен нож изрежете краищата на бутер тестото и го нарежете на 16 правоъгълника.

Сглобете десерта: Поставете 8 правоъгълника в тава и ги поръсете с пудра захар.

Сложете по малко от лешниковия крем в центъра на чиния и след това сложете правоъгълник от бутер тесто отгоре (без пудра захар). Разпределете остатъка от крема между тестените правоъгълници по чиниите и поръсете с карамелизирани лешници. Отгоре поставете по лист бутер тесто (с пудра захар) и поръсете с още карамелизирани лешници.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиИсторияЛюбопитноЛайфстайл