Сладка питка с млечно-яйчен крем и пудра захар
Необходими продукти:
1/2 чаена лъжица суха бързодействаща мая
3 чаени чаши пшенично брашно
200 грама масло
1 чаена чаша захар
3 чаени чаши прясно мляко
2 яйца
щипка сол
3 супени лъжици картофено нишесте
пудра захар на вкус
ванилова захар на вкус
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 1 чаена чаша топло прясно мляко, сложете 1 яйце, щипка сол и замесете еластично меко тесто, добавяйки брашното. Разделете на две и разточете. Намажете с разтопеното масло (него също разделете на две равни части). От двата пласта оформете стегнати рула, които навийте като "охлюви". Покрийте ги с найлоново фолио и приберете в хладилника за два часа.
През това време направете крема. Смесете чаша захар с нишестето и второто яйце. Разбъркайте до получаването на гъста бяла маса, която разредете с останалите две чаши топло прясно мляко. Поставете комбинацията на бавен огън и нека заври при непрекъснато бъркане. Когато кремът се сгъсти, свалете от котлона и оставете да се охлажда.
Извадете тестото от хладилника, разточете с дебелина до 3 сантиметра, като единият слой да бъде с малко по-голям диаметър от другия.
Сложете по-малкия на дъното на тава, покрита с пергамент и разпределете готовия крем. Заравнете го и затворете питката с другия по-широк пласт тесто. Подвийте краищата, застъпвайки ги под основата и с помощта на вилица надупчете повърхността на няколко места.
Изпечете питката при температура от 180 градуса до златисто (около 30 минути). Когато се охлади, поръсете с пудра захар и поднесете.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Сладки питки с извара и сушени сини сливи
- Пясъчна пита без брашно и яйца с кайсиево сладко
- Сладки питки Назук с орехов пълнеж
- Сладка питка
- Сладка коледна питка със сушени плодове, ядки и цитрусови корички
- Сладки питки с мляко
- Сладка маслена питка с карамелена коричка
- Пита със сладко и орехи
- Сладки питки със стафиди
Коментари към Сладка питка с млечно-яйчен крем и пудра захар