Сладка коледна питка със сушени плодове, ядки и цитрусови корички
Необходими продукти:
- 150 грама стафиди
- 100 грама захаросани портокалови и лимонови корички
- 150 грама микс от сушени плодове (вишни, червени боровинки, смокини)
- сока и кората на 1 портокал
- 4-5 супени лъжици портвайн
За закваската:
- 200 грама брашно
- 120 милилитра прясно мляко
- 2,5 чаени лъжици суха мая
- 1 супена лъжица захар
За тестото:
- 200 грама захар
- 4 жълтъка
- 130 милилитра прясно мляко
- 100 грама масло
- 450 грама брашно
- щипка сол
- 50 грама кедрови ядки
- 50 грама орехи
- 1 белтък за намазване на питката
- няколко половинки орехови ядки и шепа кедрови за украса
Начин на приготвяне:
Пресейте 200 грама брашно, към него прибавете захарта и маята, разбъркайте. Налейте топлото мляко и старателно разбъркайте. Оформете като топка и оставете закваската да втаса на топло място за около 1,5-2 часа.
Заемете се с тестото.
Разбъркайте жълтъците със захарта и щипка сол.
Затоплете прясното мляко заедно с маслото, докато последното се разтопи. Оставете сместа да се охлади, трябва да бъде топла (нито гореща, нито студена).
Когато закваската втаса, добавете към нея жълтъците и маслено-млечната течност. След това постепенно прибавете пресятото брашно и замесете тесто. Месете в продължение на 15-20 минути.
След това към него прибавете и предварително нарязаните сушени плодове и ядките (ореховите нарежете едро с ножа), като оставите малко за украса.
Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място, докато увеличи обема си 2 пъти (времето може да достигне и 4 часа).
Вариант е да оформите две питки или да използвате всичкото тесто за направата на една голяма.
Придайте вид на топка и сложете в тава, чието дъно сте покрили с пергамент. В средата на тестото направете отвор и оформете кръгла питка, която покрийте с кърпа. Нека втаса на топло за около час. За да не се затвори отворът, може да поставите намазнена чаша или друг подходящ съд в средата на тестото.
Ако тя е огнеупорна, може дори да изпечете с нея питката след това.
Щом втаса, намажете повърхността на "венеца" с разбит белтък, украсете със заделените ядки, сушени плодове и захаросани цитрусови корички.
Изпечете при 180 градуса за 45-50 минути.
Добър апетит!
livejournal.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Коледен вегетариански венец
- Сладка питка с млечно-яйчен крем и пудра захар
- Коледен венец от пилешко със сварени яйца и бутер тесто
- Сладки питки с извара и сушени сини сливи
- Пясъчна пита без брашно и яйца с кайсиево сладко
- Сладки питки Назук с орехов пълнеж
- Сладка питка
- Сладки питки с мляко
- Сладка маслена питка с карамелена коричка
- Пита със сладко и орехи
Коментари към Сладка коледна питка със сушени плодове, ядки и цитрусови корички