Коледен венец от пилешко със сварени яйца и бутер тесто
Необходими продукти:
- 250 грама бутер тесто
- 700 грама пилешко филе
- 3 яйца
- 1 морков
- 2 глави стар лук
- скилидка чесън
- връзка копър
- 2-3 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
Бутер тестото размразете на стайна температура. Зеленчуците обелете, две от яйцата сварете твърдо, а третото оставете сурово (белтъкът ще е необходим за каймата, а с жълтъка ще намажете венеца).
Нарежете зеленчуците немного ситно и ги изпържете до омекване в олио, като добавите щипка сол.
Пилешкото смелете, подсолете и смесете със запържените зеленчуци, наситнените чесън и копър, черен пипер, други подправки, които предпочитате и яйчения белтък.
Ако каймата се получи суха, сложете цяло сурово яйце. Омесете добре.
Застелете тава с лист пергамент, поставете в средата чаша и с помощта на супена лъжица разпределете сместа върху нея. С мокри ръце оформете красиво венеца и по повърхността му подредете сварените яйца, разрязани на половинки (поставяйте ги с разреза надолу). Притиснете ги леко в каймата.
Бутер тестото разрежете на ивици, от които направете "елхички" или "борови клонки" между яйцата. Краищата на венеца също очертайте с тестото, може да сътворите цветчета или друго декорация.
Намажете повърхността с жълтъка и изпечете венеца във фурната за 40 минути на 180-190 градуса.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: vpuzo.com
Коментари към Коледен венец от пилешко със сварени яйца и бутер тесто