Коледен вегетариански венец
Ако в менюто ви не присъства месото, това не означава, че не трябва да има вкусни и красиви ястия на вашата празнична трапеза. Дори и да не сте вегетарианци, а просто искате да намалите месото на Коледната вечеря, можете да се възползвате от следната рецепта.
Необходими продукти:
- 250 грама спанак
- 250 грама сирене (или тофу)
- 2 супени лъжици зехтин
- 50 грама кедрови ядки - запечени
- настъргано индийско орехче
- 2 скилидки чесън
- корите от два лимона
- 1 малка връзка копър
- 1 супена лъжица сладко от вишни
- брашно за оформянето на венеца
- 500 грама бутер тесто
- 1 супена лъжица бадемово мляко (може да използвате краве)
Начин на приготвяне:
Сложете спанака в гевгир и го залейте с вряла вода, изчакайте да омекне. След това го изцедете и подсушете с кухненска хартия. Нарежете го на ситно и го сложете в голяма купа. Добавете сиренето (тофу), кедровите ядки, настържете малко индийско орехче, смачкайте две скилидки чесън. Настържете корите от лимоните, а 1/3 от копъра накълцайте на ситно и също прибавете при останалите продукти, заедно с 2 лъжици сушени вишни. Смесете добре всички съставки, до получаването на хомогенна смес.
Поръсете кухненския плот с брашно и разстелете тестото по него. Разточете на тънко, като запазите правоъгълната му форма. Сложете пълнежа по широчината на тестото, като запазите 2 см от краищата чисти. Навийте на руло и оформете венец. Застелете тава с хартия за печене и прехвърлете венеца в нея. Охладете за 20 минути в хладилника.
Загрейте фурната на 180 градуса с включен вентилатор. Преди да сложите рулото да се пече, го намажете с малко бадемово масло и направете разрези по него. Запечете за 45 минути, оставете да се охлади върху решетка за 5-10 минути и украсете с останалите клонки копър и сушени боровинки.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: .bbcgoodfood.com
Коментари към Коледен вегетариански венец