Сладка маслена питка с карамелена коричка
Необходими продукти:
550 грама брашно
280 грама масло
200 грама захар
480 милилитра вода
1 супена лъжица суха мая
1 яйце
щипка сол
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлата вода, прибавете брашното и солта. Оставете тестото около час на топло място, за да втаса. То трябва да бъде меко.
Извадете маслото от хладилника.
Втасалото тесто разточете върху дъска, посипана с брашно.
Когато маслото се размекне, разпределете го равномерно по повърхността на тестото и поръсете отгоре захарта.
Сгънете тестото 4 пъти и оставете за 10-15 минути. Повторете тази процедурата с разточването и сгъването общо 4 пъти, като оставяте тестото да си почива по 10 минути преди следващото разточване.
Подмажете подходяща форма с масло или покрийте дъното с хартия за печене и разпределете тестото в съда. Нека престои 20 минути, през това време загрейте фурната до 200-220 градуса.
За да се получи карамелена коричка, преди да поставите във фурната, напръскайте повърхността с 1 супена лъжица разтопено масло, смесено с 50 грама захар.
Може да намажете с разбито яйце.
Пече се в продължение на 25 минути.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Сладка питка с млечно-яйчен крем и пудра захар
- Сладки питки с извара и сушени сини сливи
- Пясъчна пита без брашно и яйца с кайсиево сладко
- Сладки питки Назук с орехов пълнеж
- Сладка питка
- Сладка коледна питка със сушени плодове, ядки и цитрусови корички
- Сладки питки с мляко
- Пита със сладко и орехи
- Сладки питки със стафиди
Коментари към Сладка маслена питка с карамелена коричка